Linkuri accesibilitate

Metoda Iliescu: instituțiile reformării strîmbe din născare (România liberă)

Intr-un editorial publicat in Adevarul, Ovidiu Nahoi exprima teama ca autoritatile romane promit mai mult decat pot face pentru Republica Moldova. Proba cea mai recenta, birocratia impusa pentru obtinerea permiselor de mic trafic la frontiera, a caror importanta este enorma. Citam: “Cu cat mai multi moldoveni vor avea legaturi cu Romania, cu atat mai mult vor presa asupra conducatorilor lor pentru a indrepta tara spre Uniunea Europeana, iar nu spre blocul Rusia-Belarus-Kazahstan-Ucraina, in curs de formare”. Nici promisiunea acordarii unui milion de cetatenii nu suna prea bine in acest context de dezamagiri, care, considera autorul articolului din Adevarul, ar putea alimenta nu atat antiromanismul de tip Voronin, cat mai degraba un romanoscepticism mult mai greu de contracarat.

Doua comentarii se ocupa astazi de Ion Iliescu si de rolul lui in cei 20 de ani dupa caderea lui Ceausescu. In Adevarul, Grigore Cartianu se opreste la dovezile puse in circulatie in ultima perioada despre intentia lui Iliescu de a aduce trupe sovietice in Romania, in decembrie 89. Norocul Romaniei a fost, scrie Cartianu, ca liderul sovietic de atunci, Mihail Gorbaciov a refuzat, pentru ca, dupa Afganistan, nu mai intra in vederile sale expansiunea militara. De ce nu recunoaste totusi Iliescu aceste lucruri, se intreaba jurnalistul. Pentru ca, citam, “si-a asumat, precum spionii de profesie, un rol nu doar important, ci si tenebros, sa duca in mormant secretele unei operatiuni concepute la Moscova”.

In Romania libera, articolul semnat de Tom Gallagher e mult mai sever cu fostul lider al Partidului Social Democrat, pe care il face responsabil de toate blocajele care au franat reformarea corecta a Romaniei. Metoda lui Iliescu s-a dovedit infailibila. El ar fi facut in asa fel incat institutiile reformarii sa fie nascute strambe, daca nu chiar moarte: cele doua camere ale Parlamentului, de pilda, care se pot bloca oricand reciproc, sau sistemul judiciar “ramas mereu sub papucul lui Iliescu pana la plecarea sa de la Cotroceni”. Dar cea mai perfida manevra a lui Iliescu a fost – dupa cum se arata in acest articol din Romania libera – subrezirea permanenta a propriului partid in favoarea imaginii proprii a liderului sau, care a ajuns sa se autointituleze recent un brand. Acest brand s-a construit, scrie Gallagher, prin boicotarea sistematica liderilor mai tineri, dintre care ii pomeneste pe Petre Roman si Adrian Nastase.
XS
SM
MD
LG