Linkuri accesibilitate

Practic toata lumea cauta sa faca uitata originea obscura a sarbatorii, care a fost pentru prima oara introdusa sub Stalin.


Abia au scapat saracii barbati de 14 februarie si de 1 martie, si, in mod implacabil, iata ca a venit acum 8 martie, inca o zi in care trebuie sa-ti freci capul ca sa-ti vina in minte cum sa sarbatoresti in mod original femeile care iti sint dragi, in general aceleasi care au ramas deja dezamagite in precedentele sarbatori.

I se spune zi internationala, dar nu e sarbatorita peste tot. Nu in Statele Unite, de exemplu. Chiar si acolo unde e respectata, in multe tari nu e sarbatoare legala, altfel zis femeile continua sa mearga la lucru, chiar daca sint sarbatorite. Asta nu face decat sa sublinieze caracterul artificial al zilei. Artificiala era ea oricum in tarile foste sovietice, de unde s-a extins in toata lumea. Principalul avantaj, atunci, era ca, fiind o sarbatoare legala, puteai macar sa nu mergi la lucru. Chiar si barbatii. Pana si ambasadele sovietice se inchideau in acea zi. Ele nu ar fi putut functiona oricum, intrucat personalul util si muncitor, de la dactilografe si telefoniste la traducatoare si femeile de serviciu - altfel zis toate femeile - lipseau in acea zi, asa incat fara ele ambasada, care nu mai putea functiona, se inchidea.

Prin alte tari si culturi, se obisnuieste ca femeile sa iasa singure in aceasta zi, mergand intre ele la restaurant, fara barbati, sau organizand petreceri la care barbatii nu sunt acceptati, timida imitatie a ceremoniilor antice ale bacantelor. Pana si aici o buna parte a barbatilor nu au nimic impotriva, ba chiar rasufla usurati ca raman si ei singuri o seara.

Vanzatorii de nimicuri festive apara la randul lor sarbatoarea, intrucat in zilele de dinainte de 8 martie ei isi rotunjesc frumos cifra de afaceri. Practic toata lumea cauta sa faca uitata originea obscura a sarbatorii, care a fost pentru prima oara introdusa sub Stalin, de catre bolsevica Alexandra Kollontai, militanta care ar fi dorit sa obtina distrugerea familiei si a casatoriei si introducerea amorului liber si colectiv. Nu tocmai ce intelegem astazi printr-o icoana a feminismului.
XS
SM
MD
LG