Linkuri accesibilitate

„Fiecare își duce crucea sa”


Valeriu Pleșca
Valeriu Pleșca

Jurnal săptămînal semnat de Valeriu Pleșca

Luni: In incinta Centrului pentru asistenta sociala discut cu dna Larcencova, o pensionara din capitala. Ea, imi arată actele care confirmă că soţii Larcencov, primesc împreună 1500 lei. Iar factura pentru agentul termic constituie 1200 lei pentru luna ianuarie. Cei 300 de lei care le raman nu sunt suficienţi pentru ca să-şi asigure existenţa. In atare situaţie, poate si mai dificila, sunt si alte mii si mii de persoane. Experţii centrului de asistenţă socială au preluat demersul doamnei pentru a fi ajutata. În ultimele zile numărul unor astfel de demersuri adresate Centrului a crescut considerabil.

Dupa recentele majorarari a tarifelor la gaze, energia termica si electricitate unii dintre cei nevoiasi au ajuns saraci lipiti pamantului. Sunt experti care sugereaza ca majorarile s-ar fi facut cu abateri de la cadrul normativ şi fără o analiza competentă a impactului social. Soluţiile formulate de acestea le vom înainta guvernului dar unele le vom aplica de PRISA şi structurile afiliate.

Ceva mai tarziu ma intalnesc cu un grup de oameni de afaceri, carora le adresez un apel sa participe la campania de colectare a bunurilor materiale, destinate persoanelor nevoiase. Poate ca vor fi receptivi. Seara merg la sport.

Marţi: Particip la serviciu divin oficiat la Mănăstirea Mare Mucenic Theodor Tiron, cu ocazia Hramului. Slujba este oficiată de către Mitropolitul Chişinăului si a întregii Moldove, Vladimir. Sunt pomeniţi aparatorii căzuţi in timpul conflictului armat de la Nistru. Printre aceste nume si cele ale militarilor căzuţi familiile cărora au fost ajutate de Ministerul Apărării. Am mers si la depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare si Sfânt, apoi la complexul memorial Eternitate. Sunt comemoraţi cei căzuţi pentru independenţa ţării. A fost un razboi nedrept. Unul inceput acum 18 ani dar care inca nu are o solutionare politica. Atat de mult ar trebui aceasta reintregire a Moldovei, dar deocamdata unul e cu ochii la faina si altul la slanina, adica Chisinaul vrea in UE, pe cand Tiraspolul inspre Rasarit.

Miercuri: O intâlnire cu Mitropolitul Vladimir. I-am vorbit despre decizia unor experţi de la PRISA şi a unui mare număr de oameni de ştiinţă, oameni de afaceri, pedagogi, părinţi etc. Referitor la iniţiativa petrecerii referendumului cu privire la studierea ortodoxiei in şcoală. Intaistatatorul bisericii noastre pare sa fi acceptat aceasta decizie.

La amiaza asist la audierea cetăţenilor in cadrul Centrului de asistenţă socială. Împreună cu Valeriu Ursu, voluntar de la Centru, om cu inima mare, discutăm cu cei saraci despre probleme pe care le au. Cu părere de rău nu putem ajuta, la moment, pe toţi cei care ne trec pragul. Ţara este săracă şi avem foarte mulţi oameni care au nevoie de susţinere. Mă impresionează în special povestea soţilor Calancea, părinti care cresc si educa 8 copii. Lucreaza numai fiica cea mare. Le acordăm un ajutor financiar.

Spre seara in calitate de vice-presedinte, am participat la ceremonia deschiderii campionatului Moldovei la box. Ajung si acasa la Valeriu Jeregi, cel pe care il cunoasteti dupa filmul Arivederci. Impreuna schitam unele planuri de creaţie.

Joi: Dimineaţa practic Yoga. Este un procedeu care permite realizarea cu succes a celor planificate pe parcursul zilei. La întâlnirea cu Secretarul Mitropoliei parintele.Vadim, discutăm despre intentia construirii unui Muzeu al Catedralei Mitropolitane. Si asta pentru ca o sumedenie de relicve stau prafuite pe ici-colo. Dar ma grabesc pentru ca impreuna cu experţii în diferite domenii trebuie sa finalizăm pregătirile pentru Conferinţa ştiinţifica internaţionala din aprilie la care vom discuta despre depasirea situatiei de criza din Moldova.

Stirea zilei: Ion Muruianu demis din funcția de președinte al CSJ de către Parlament. Dincolo de noutate a fost amuzanta starea de lucruri in AIE unde unii cereau destituirea, iar altii zaboveau. Nu cunoastem ce argument ar fi adus premierul Filat, dar se zvoneste ca ar fi fost foarte dur. Se creaza impresia ca fisura coalitiei liberal democrate se va produce. De altfel ma intreb de ce pentru a asigura cvorumul din legislativ au ramas si doi deputai neafiliati, care au parasit recent fractiunea PCRM . Si daca vorbeam ca alianta e de nezdruncinat acum devine tot mai clar ca vom avea anticipate.

Vineri: Se zice ca Baba Odochia isi scutura cojoacele. Desi a fost cald in ultimile zile totusi am prins o raceala. Ma retin mai mult in casa. Citesc presa, dar si posta electronica. Raspund unor mesaje. Urmaresc sedinta Parlamentului. Legislativul a decis intre altele cu votul deputaţilor din Alianţa pentru Integrare Europeană, ca toţi veteranii, care au luptat în cel de-al doilea război mondial, să fie decoraţi cu medalia „Crucea Comemorativă a Războiului al Doilea Mondial”. Medalie, instituită cu scandal în Parlament. Fiecare isi duce crucea sa.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG