Linkuri accesibilitate

Dorin Popovici mustrat aspru de Colegiul disciplinar al judecătorilor


Procurorul și victima: Dorin Popovici și Oxana Radu
Procurorul și victima: Dorin Popovici și Oxana Radu

42 de decizii judiciare emise într-o singură zi în incinta Comisariatului de poliție al sectorului Centru - Ministrul Justiției Alexandru Tănase consideră decizia prea blîndă și o va contesta

Colegiul disciplinar al judecatorilor i-a aplicat mustrare aspra magistratului Dorin Popovici, cel care a judecat-o pe Oxana Radu în comisariatul general de politie si a dispus arestarea acesteia deşi este mama a unui copil minor.

Care este efectul imediat al sancţiunii aplicate astăzi de consiliul colegial? Regula spune că judecătorul Popovici nu va putea fi avansat vreme de un an. Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, cel care a cerut iniţierea procedurii disciplinare, este de parere că judecatorului i s-a aplicat o pedeapsă prea blîndă, Iata de ce ministrul se declara hotarit să contesteze decizia consiliului colegial.

Preşedintele Colegiului Disciplinar, Nicolae Roşca nu a comentat însă decizia organului colegial, remarcând doar că, mai târziu, vor fi lansate şi câteva opinii separate pe marginea acestui caz.

Dorin Popovici
Dorin Popovici a fost supus procedurii disciplinare pentru că, în luna aprilie 2009, a emis decizii judiciare „la pachet”, în incinta Comisariatului de poliţie al sectorului Centru, împreună cu alţi doi judecători ai sectorului Buiucani.

La şedinţa de astăzi a Colegiului Disciplinar, Popovici a declarat în faţa membrilor Colegiului declarând că a respectat procedura, iar judecarea în incinta Comisariatului a fost impusă de situaţie, adică lipsa de spaţiu în incinta Judecătoriei şi de numărul mare de persoane reţinute. De asemenea, el a declarat că a emis, într-o singură zi, 42 de decizii, iar procesele durau în medie 7 – 10 minute.

Iată doar un fragment din declaraţiile magistratului rostite în faţa organului colegial: „Acest moment mult m-a macinat. Am facut din casa mea un mic penitenciar...Dar cred ca n-ar fi corect sa punem toata responsabilitatea pentru tot ce s-a intamplat atunci...”

Oxana Radu
Surorile Oxana şi Ludmila Radu, reţinute şi ele după evenimentele violente din 7 aprilie 2009, au avut o opinie diferită faţă de cea a judecătorului.

„M-a întrebat cum mă cheamă şi mi-a spus că cinci zile de arest îmi ajung.” Femeia pe care tocmai aţi auzit-o este Oxana Radu, care are în grija sa un copil minor de 11 ani, dar, potrivit procedurii, arestul administrativ nu se poate aplică mamelor care au în grijă copii mai mici de 12 ani.

De remarcat că tatăl lui Dorin Popovici, Tudor Popovici este judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Popovici are la dispoziţie 10 zile, în care poate contesta decizia la CSM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG