Linkuri accesibilitate

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu despre starea economică a României

„Economia isi revine” crede guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, argumentind ca „cifrele care urmeaza sa apara” vor demonstra acest lucru. Seful bancii centrale sustine ca inflatia este in scadere si ca in curind leul romanesc va fi mai stabil. Cu toate acestea pornirea motoarelor economiei romanesti este greoaie, fiindca dupa cum explica guvernatorul, influenta mediilor de informare in masa creaza un ambient negativ. „Economia are 30-40 la suta psihologie” explica Mugur Isarescu, iar bancherii nu se pot aventura sa dea credite in conditiile in care somajul creste, iar „atmosfera generala este neagra”.

Pentru revenirea economica a Romaniei ar fi nevoie pe de o parte de investitii guvernamentale, care sa creeze locuri de munca si pe de alta parte de credite bancare pentru a creste consumul, insa aceste doua metode nu pot fi puse deocamdata in aplicare. De altfel guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a incercat sa clarifice, chiar daca indirect, cele doua ipoteze de crestere economica. Le-a sugerat oamenilor sa ia credite, dar astfel incit sa plateasca lunar mai putin de jumatate din suma pe care s-au gindit sa o aloce in acest scop.

In acelasi timp Mugur Isarescu a spus ca autoritatile romane cauta in prezent lichiditati pentru finantarea infrastrucutrii. „Nu vad Romania iesind serios din criza fara autostrazi” a declarat astazi seful bancii centrale din Romania. Vorbind despre derapajele din ultimii ani, guvernatorul a explicat ca economia romaneasca a functionat bine in perioada 2004-2005 fiindca ponderea cheltuielilor in PIB - Produsul Intern Brut era rezonabila, astfel in aceasta perioada doar 5 la suta din PIB erau alocati salariilor functionarilor publici, in vreme ce in 2009 cheltuielile au crescut la 9 la suta si daca n-ar fi intervenit criza, risipa continua. Seful Bancii Nationale a atras atentia ca Romania nu poate aduce la capitolul venituri bugetare mai mult de 30 la suta din Produsul Intern Brut si ca in aceste conditii nici nu poate face cheltuieli de 50 la suta, asa cum s-ar aventura reprezentantii guvernului.
XS
SM
MD
LG