Linkuri accesibilitate

Dezmățul în lege


Mihail Hodorkovsky în ”ghearele sistemului”
Mihail Hodorkovsky în ”ghearele sistemului”

Mihail Hodorkovsky: „Sistemul judiciar din Rusia ignoră principiul constituţional al prezumţiei nevinovăţiei”

La Curtea Europeană pentru drepturile Omului au început joi audierile în procesul intentat guvernului rus de fostul gigant petrolier Yukos. Foştii directori şi acţionari ai Yukos acuză autorităţile de dezmembrarea companiei intrată în faliment cu 4 ani în urmă şi cer despăgubiri record în istoria Curţii - 98 de miliarde de dolari. Fostul proprietar al Yukos, Mihail Hodorkovsky ispăşeşte o pedeapsă de opt ani de detenţie in Rusia la care a fost condamnat pentru fraude financiare. El contestă decizia ca fiind una politică, iar înaintea audierilor de la CEDO a publicat un articol despre justiţia rusă.

Teza „Dezmăţului în lege”, aşa îşi întitulează Hodorkovsky articolul din Nezavisimaia Gazeta, este că „toate închipuirile despre miliţie, procuratură, judecătorii şi sistemul penitenciar ca despre nişte structuri independente sunt absolut greşite. Până când nu ai nimerit în ghearele sistemului, tu habar nu ai şi nimic nu ştii despre acesta”, scrie Hodorkovsky.

„Sistemul – continuă el - este, de fapt, o singură întreprindere, care face business cu dezmăţul în lege; este un conveier al unei uzine gigantice, care funcţionează după o logică proprie şi nu se corectează din exterior. Dacă aţi devenit materia primă a acestui conveier, la capătul lui întotdeana va ieşi... decizia de condamnare. Un alt rezultat va fi perceput întotdeauna de Sistem drept rebut”.

Mihail Hodorkovsky este convins că „Sistemul nu are ca scop stabilirea adevărului, ci îşi urmăreşte propriile scopuri. Omul este doar un obiect, un material pentru rapoarte statistice”.

„Totodată, este foarte periculos să-ţi pui speranţa în lege, fiindcă Sistemul o desconsideră. Sistemul este mult mai atent la îndeplinirea a tot felul de formalităţi: dacă ai sau nu certificate, tot felul de acte, documente şi altă maculatură. Dar, între timp, omul poate fi bătut, lipsit de medicamente şi asistenţă mediacală, poate fi umilit în mod brutal sau mai subtil”.

În opinia lui Hodorkovsky, sistemul judiciar din Rusia ignoră principiul constituţional al prezumţiei nevinovăţiei. „Conveierul miliţienesc-judiciar devorează, anual, demnitatea a sute de mii de oameni, ajunşi în închisoare, rămaşi fără cei apropiaţi sau care, pur şi simplu, şi-au pierdut averea. Tot de el ţine şi soarta persoanelor incomode Sistemului. Cine a nimerit în acest malaxor, nu va ieşi fără pierderi. Conveierul paralizează prin frică, nimiceşte activitatea vitală a milioane de oameni”.

Cu toate acestea, fostul proprietar al Yukos trage concluzia că sistemul nu este veşnic. Sistemul fie va fi distrus, iar componentele sale, absolut necesare oricărui stat, vor fi aduse în corespundere cu Constituţia, fie că distrugerea Sistemului se va produce într-un mod tradiţional deja pentru Rusia – „de jos în sus şi prin sânge”.
XS
SM
MD
LG