Linkuri accesibilitate

Reticența Braziliei față de sancțiunile împotriva Iranului


Demonstrație de protest împotriva vizitei președintelui Ahmadinejad în Brazilia
Demonstrație de protest împotriva vizitei președintelui Ahmadinejad în Brazilia

Luiz Inacio Lula da Silva: „Nu este prudent sa punem Iranul cu spatele la zid. Prudent este sa angajam negocieri”.


Brazilia nu a cedat in fata cererii americane de a vota in Consiliul de Securitate ONU, in favoarea a noi sanctiuni impotriva Iranului. Cum este privit in America acest refuz ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Dupa intilnirea cu secretarul de stat, Hillary Clinton, ministrul brazilian de externe Celso Amorim a spus ca tara sa e ingrijorata de intentiile nucleare ale Iranului. Dar - a adaugat ministrul - Brazilia va lua propriile sale decizii, la momentul pe care-l considera adecvat in legatura cu aceasta chestiune.

La conferinta de presa din capitala Braziliei, Hillary Clinton a spus ca respecta pozitia tarii, dar crede ca singura sansa de a angaja Iranul in noi negocieri, asa cum Brazilia doreste este ca mai intii sa fie impusa o noua runda de sanctiuni.

Anterior, presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva spusese ca cea mai buna maniera de a trata chestiunea iraniana este prin negocieri, nu presiuni. „Nu este prudent sa punem Iranul cu spatele la zid” - a spus Silva, continuind, „Prudent este sa angajam negocieri”.

Brazilia este membru neparmanent al Consiliului de Securitate. Silva, care l-a gazduit anul trecut pe omologul sau iranian, intentioneaza sa viziteze Teheranul in luna mai. El a declarat ca nu doreste ca Teheranul sa dezvolte tehnologie nucleara in scopuri militare si ca va comunica asta interlocutorilor sai, in Iran. „Vreau pentru Iran acelasi lucru pe care-l doresc si pentru Brazilia: sa foloseasca energie nucleara in scopuri pasnice”. El a continuat, „Daca Iranul e de acord, va avea sprijinul Braziliei”.

Silva a spus ca va avea o convorbire sincera si directa cu presedintele Iranului, Ahmadinejad si ca daca Iranul va incerca sa obtina armament nuclear, Brazilia se va opune. Inainte sa ajunga in Brazilia, secretarul de stat Clinton spera sa-si convinga interlocutorii ca sanctiunile sint cea mai buna cale si ca Brazilia are anumite obligatii de securitate, in calitate de lider regional. Dar oficialitatile braziliene cred ca Iranul are nevoie de cooperare economica si negocieri, nu de izolare.

Clinton a argumentat ca Iranul incalca regulile internationale cu privire la folosirea energiei nucleare si ca aceasta concluzie nu apartine Statelor Unite, ci organizatiilor specializate ONU si comunitatii internationale. Recent, Hillary Clinton a declarat in fata Congresului ca noi sanctiuni ar putea fi impuse intr-un interval de 30 pina la 60 de zile. Dupa vizita in Brazilia, secretarul de stat a declarat ca sanctiuni vor fi luate in considerare in urmatoarele doua luni.
XS
SM
MD
LG