Linkuri accesibilitate

Cu maxi-taxi în Eldorado


Trebui salutată încercarea edililor de a schimba starea de fapt deplorabilă.


La Chişinău au intrat în vigoare noile reguli de transportare a călătorilor cu maxi-taxi-urile. Zice-se că de acum încolo şoferii se vor opri pentru îmbarcarea şi debarcarea pasagerilor numai în staţii, că şoferii nu vor mai fuma la volan şi nici să asculte muzică nu vor mai putea. Mai mult decît atît, şoferii de maxi-taxi vor trebuie să fie calificaţi, politicoşi şi amabili cu pasagerii, să aibă un aspect îngrijit şi să menţină curăţenia în vehiculele lor. E ca şi cum ţi s-ar propune să mergi cu maxi-taxiul în Eldorado, după ce ai traversat o veşnicie, cu acelaşi vehicul, un teren arid.

Pe alte meridiane, asemenea inovaţii au devenit, probabil, demult normă. La noi însă ele ţin mai degrabă de domeniul fantasticului şi năstruşnicului. Păi, ce să înţelegem? Că unul dintre protagoniştii emblematici ai tranziţiei – şoferul de maxi-taxi bădărănos şi nemulţumit – va dispărea cu desăvîrşire? Pe unii dintre locuitorii urbei, obişnuiţi să intre în maxi-taxi ca într-un ring, această dispariţie i-ar ului cu certitudine.

Sînt cîteva lucruri care ar trebui consemnate în această privinţă. În primul rînd, trebui salutată încercarea edililor de a schimba starea de fapt deplorabilă. Că orăşenii sînt decepţionaţi de ceea ce văd în maxi-taxi-uri se poate deduce şi din faptul că numai în ultima vreme la Direcţia Transport Public au parvenit 300 de plîngeri. Judecînd după aparenţe, edilii sînt acum mai hotărîţi ca oricînd, ceea ce nu înseamnă totuşi că efectul scontat va fi obţinut. Au existat doar şi mai înainte reguli şi ele nu prea au fost respectate.

Unde mai pui că unele reguli s-ar putea să nu le convină pasagerilor înşişi. Bunăoară, nu cred că locuitorii Chişinăului vor dori să urce şi să coboare numai la staţii.

Există, fireşte, lucruri care nu mai pot fi tolerate. Fumatul, murdăria şi agresivitatea trebuie sancţionate. Nu ştiu însă dacă trebuie să interzicem muzica în maxi-taxi-uri. Meseria de şofer nu e totuşi uşoară şi de ce să nu asculte şoferii nişte melodii, dacă acestea nu sînt asurzitoare şi scabroase?

N-ar trebui pierdut din vedere şi comportamentul inadecvat al unor pasageri. Există doar şi pasageri agresivi, bădărănoşi. N-ar trebui şi aceştia sancţionaţi?

Cred că peste două-trei luni vom putea deja trage concluzii, vom vedea dacă maxi-taxi-urile noastre au lăsat în urmă teritoriul arid şi au ajuns în Eldorado.
XS
SM
MD
LG