Linkuri accesibilitate

Țeapă politică de zile mari?


Nemulțumirile apărute în Moldova privind modul în care se aplică acordul de mic trafic de frontieră

Un articol despre nemultumirile deja aparute in Republica Moldova, privind modul in care se aplica acordul de mic trafic de frontiera, este publicat astazi in Jurnalul national. Semnatura ii apartine lui Vitalie Calugareanu care se refera la observatii facute de jurnalisti moldoveni. Ziarul Timpul, de pilda, a semnalat ca in lista de documente cerute de Consulatul Romaniei la Chisinau, pentru a elibera un permis de libera trecere a frontierei, figureaza din nou un act care sa dovedeasca de ce are nevoie persoana respectiva sa faca deplasari repetate in zona. Cu alte cuvinte, nu s-ar fi schimbat nimic fata de dosarul cerut pentru o viza obisnuita. “Voluntar sau nu, scrie Calugareanu, se creeaza impresia urata ca administratia de la Bucuresti i-a tras o teapa politica de zile mari actualei conduceri de la Chisinau”.

Ziarul Adevarul se ocupa de declaratiile facute ieri de liderul comunistilor Vladimir Voronin, dupa intrevederea pe care a avut-o cu presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio. Puterea de la Chisinau ar trebui sa mai incerce o alegere a sefului statului, eventual scazand numarul de voturi minim necesare, iar pentru aceasta modificare comunistii ar fi dispusi sa negocieze. Daca nu sustine schimbarea Constitutiei (prin care presedintele interimar Mihai Ghimpu a anuntat de mai multe ori ca intentioneaza sa deblocheze criza politica), in schimb Voronin este foarte de acord cu alegerile anticipate, care, spune domnia sa, ar fi dorite masiv de populatie, se mai arata in Adevarul.

Romania libera rezuma, via Agerpres, un articol din Nezavisimaia Gazeta. Tema lui - promptitudinea cu care Moscova acorda Transnistriei un ajutor de 7 milioane de dolari, dintr-un total de 200 de milioane promise pentru acest an. Tiraspolul primeste acest cadou in conditiile in care ajutoare financiare le-au fost recent refuzate Kirgistanului si Belarusului. In relatarea din Romania libera se mai aminteste si de generosul supliment de 15 dolari de persoana pe care Rusia il acorda pensionarilor din Transnistria, unde – nota bene – pensia medie este deja de 60 de dolari pe luna.
XS
SM
MD
LG