Linkuri accesibilitate

Statele Unite, Nato și războiul din Afganistan


Dificultățile bugetare și faptul că doar cinci membrii își îndeplinesc obligațiile financiare afectează serios efortul din Afganistan.


Statele Unite incearca din greu si fara mare succes sa convinga aliatii din NATO sa participe in mai mare masura la operatiunile din Afganistan. Cum se materializeaza aceste eforturi ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Observatorii politici sustin ca in conditiile in care NATO este angajata intr-un razboi real, impotriva fortelor insurgente din Afganistan, faptul ca europenii isi limiteaza drastic participarea pune sub semnul intrebarii viitorul Aliantei Nord Atlantice.

Ministrul american al apararii Robert Gates a spus ca NATO are probleme sistemice. Dificultatile bugetare si faptul ca doar cinci membrii isi indeplinesc obligatiile financiare afecteaza serios efortul din Afganistan. Olanda da inapoi. Personalul menit sa pregateasca armata afgana e insuficient.

Sondaje de opinie arata ca publicul european e sceptic cu privire la angajamentul din Afganistan. Toate acestea contribuie la impresia ca alianta schioapata serios. Se anticipeaza ca guvernul olandez va retrage curind cei 1,600 de militari, aflati in Afganistan. S-a facut apel ca 3,200 de militari NATO sa fie angajati in pregatirea armatei afgane. Doar jumatate din aceste efective au fost trimise.

Or, ministrul american sustine ca pregatirea si ajutorarea fortelor de securitate din alte tari trebuie sa devina o parte esentiala a misiunii Aliantei Nord-Atlantice. Pina acum Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Estonia si Olanda au facut cele mai mari sacrificii in razboiul din Afganistan. Franta si Germania au cautat sa-si proteje efectivele, sa le expuna mai putin pericolelor.

Gates a criticat NATO si pentru ca a achizitionat armament gresit pentru acest razboi. Este o observatie pe care Robert Gates a facut-o si in legatura cu prestatia armatei americane. Actuala criza de identitate a Aliantei are la baza faptul ca in afara unei astfel de misiuni, departe de Europa si Statele Unite, alianta nu are obiective pe care sa le includa in programul sau strategic.

Autoritatile americane sustin ca NATO isi are un loc in noua arhitectura de securitate si merita continuat. Dar eforturile celor citorva tari dispuse sa investeasca sint subminate de exista unei uriase birocratii in sinul aliantei. Peste 300 de comisii, 20 dintre ele - de exemplu - avind ca obiect doar activitatea de informatii. Acesta este motivul pentru care Robert Gates incearca sa-i convinga pe aliati ca schimbari fundamentale sint necesare.
XS
SM
MD
LG