Linkuri accesibilitate

Dosare cu greutate au fost deja finalizate, însă sentinţa justiţiei nu poate fi pusă în aplicare.
2 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Tapalagă).

Parchetul și dosarele în cercetare.

„Parchetul se anunţă încă o dată decis să facă ordine în stivele cu dosare, chiar dacă unele ard peste noapte, cazul Iaşi, sau cercetarea altora depăşeşte deja un deceniu, dosarele mineriadei din 1990”.

Ultimul caz al parchetului este aşa-zisul plan de stopare a candidaturii lui Ion Iliescu la preşedinţie. Procurorii sunt de părere că nu există indicii serioase că s-ar fi săvârşit o infracţiune în acest caz. Adjunctul procurorului general, Mircea Zărie, a afirmat că „scrisoarea respectivă, aşa cum am reţinut-o noi şi în presă, am reţinut aspectul că domnul Iliescu ar fi cercetat în ceva dosare penale. La momentul actual, domnul Iliescu, în afară de dosarul Doru Braia versus Ion Iliescu, nu are nici o altă cauză pe rolul Parchetului”.

În cazul „geologul”, Parchetul a anunţat că potrivit informaţiilor SRI, dosarul în care preşedintele Emil Constantinescu era acuzat de spionaj de către un grup de foşti securişti, nu se referea la şeful statului. „Este în caz de cercetare şi dosarul privind mărturia mincinoasă a celor trei. Cei trei au declarat că geologul care a fost supravegheat informativ în perioada respectivă era domnul Emil Constantinescu, or din dosarul pe care procurorul nostru care instrumentează cauza l-a văzut, în arhivele serviciilor secrete, este vorba de o altă persoană”, a mai spus Zărie.

Unele dosare cu greutate au fost deja finalizate, însă sentinţa justiţiei nu poate fi pusă în aplicare, cazul Stănculescu de pildă, întrucât condamnaţii au părăsit ţara. Practica sustragerii de la urmărirea penală prin fuga în străinătate a devenit de fapt notorie în ultima perioadă. Nume celebre: George Constantin Paunescu, Danielescu, Fane Căpăţână, Naor şi ultimul pe lista, Stănculescu, s-au refugiat la diverse clinici de recuperare din străinătate.

Pe de altă parte dosarele mineriadei din 1990 şi dosarul Costeşti reintră în atenţia Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. „Într-o foarte scurtă perioadă de timp acest dosar va fi finalizat. Cu privire la domnul Măgureanu nu s-a început până în acest moment urmărirea penală în cauză”, a declarat Zărie.
XS
SM
MD
LG