Linkuri accesibilitate

Guvernul român renunță la impozitul anticipat pe profit


 Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Patronii se așteptau însă la deființarea impozitului pe timpul crizei economice

Perspectivele economice ale Romaniei ramin modeste, iar principalii indicatori continua sa se deprecieze. Astfel potrivit datelor publicate astazi de Eurostat, Institutul de Statistica al Comisiei Europene, Romania se plaseaza pe pozitia a treia intre statele comunitare la cresterea preturilor cerute in ianuarie de producatorii industriali. Este vorba despre o crestere de 3,7 la suta comparativ cu anul trecut. Si preturile alimentelor au crescut in ultima vreme, iar consumul general continua sa scada pe fondul accentuarii somajului.

Pe de alta parte sumele colectate de inspectorii fiscali au scazut cu aproape 7 la suta, la sfirsitul anului trecut, fata de 2008, potrivit declaratiilor facute astazi de Sorin Blejnar, seful Agentiei Romane de Administrare Fiscala. Dar cu toate ca incasarile la bugetul de stat sint in scadere, totusi premierul roman Emil Boc i-a asigurat astazi pe oamenii de afaceri ca impozitul anticipat pe profit nu va fi introdus in acest an, scutirea urmand sa fie mentinuta in urma unor modificari legislative. Declaratia premierului roman vine dupa ce socialistii au calculat ca plata anticipata a impozitului pe profit ar putea duce in 2010 la inchiderea a peste 100 de mii de societati, in conditiile in care zilnic aproape 70 de firme isi opresc activitatea. Patronii se asteptau insa din partea guvernului de dreapta aflat la putere in Romania ca pe timp de criza sa desfiinteze impozitul pe profit.

Premierul Emil Boc pare sa nu-si permita o asemenea masura, desi pe termen mediu acest lucru ar fi putut ajuta la repornirea economiei. In schimb seful guvernului roman le-a spus astazi inspectorilor financiari sa nu mai ceara falimentul firmelor cu datorii la stat, dar care pe de alta parte au de primit bani de la institutiile administrative. Este vorba mai ales de vestitele rambursari ale taxei pe valoarea adaugata (TVA), pe care societatile le obtin adesea cu mari intirzieri.

In orice caz potrivit agentiei de evaluare Moody's economia romaneasca pare sa stagneze in vreme ce perspectiva sistemului bancar autohton ramine negativa, in ciuda lichiditatilor primite de la Fondul Monetar Internationa, Uniunea Europeana si Banca Mondiala



Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG