Linkuri accesibilitate

„O politică externă mai concretă și mai pragmatică”


Herman Van Rompuy și Viktor Yanukovych la sediul UE de la Bruxelles

Victor Ianucovici declară la Bruxelles că prioritățile Kievului sunt integrarea europeană și relații constructive cu Rusia și SUA

Faptul ca a ales ca primul sau drum in calitate de presedinte al Ucrainei sa fie la Bruxelles a mai slabit din elanul celor care il considera pe Victor Ianucovici un politicial pro-rus.

Dupa ce, prin Catherine Ashton, Uniunea Europeana a fost prezenta chiar la ceremonia de depunere a juramantului de la Kiev, astazi a fost randul noului presedinte ucrainian sa se intalneasca, la Bruxelles, cu trioul de varf al Uniunii Europene: Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Herman Van Rumpoy, presedintele Uniunii Europene si Catherine Ashton, inaltul comisar pentru politica extena si de securitate.

Declaratiile de la sfarsitutul celor 3 intrevederi dezvaluie un Ianucovici determinat sa pastreze echilibrul intre Moscova si Bruxelles. Insa intergrarea in Uniunea Europeana este considerata de noul lider de la Kiev „o prioritate cheie”.

Nici nu e greu de inteles de ce. Jose Manuel Barroso i-a dat asigurari partenerului sau de la Kiev ca Acordul de asociere, care se negociaza in prezent, ca si acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana vor dubla exporturile Ucrainei catre Uninea Europeana. Se are in vedere si schitarea unui plan de eliminare a vizelor pentru cetatenii ucrainieni care calatoresc in Uniunea Europeana.

Apoi, de indata ce Ucraina va semna un acord cu FMI, Uniunea Europeana va acorda Kievului asistenta financiara de peste jumatate de miliard de euro. Ar fi si cateva conditii. Una dintre ele, restructurarea si modernizarea sectorului energetic. „Daca Ucraina va adopta o lege a gazului in acord cu AQ-ul comunitar, ea va putea adera la Tratatul de Energie Comunitar lucru care va debloca fonduri semnificative de investitii” a precizat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ianucovici a dat asigurari ca Ucraina „va ramane un partener de incredere al tranzitului de gaze catre UE” dar si ca „politica externa a Ucrainei nu se va schimba radical”. “ Va deveni mai concreta si mai pragmatica” a caracterizat Victor Ianucovici planurile sale in materie de politica externa prioritatile fiind integrarea europeana si „relatiile constructive si prietenesti cu Federatia Rusa si Statele Unite”.
XS
SM
MD
LG