Linkuri accesibilitate

Ziua Memoriei - comemorarea victimelor războiului de pe Nistru


Tanc rusesc la Tiraspol
Tanc rusesc la Tiraspol

Guvernarea comunistă a ținut în umbră soldații căzuți în războiul declanșat de Rusia împotriva Moldovei

Pentru prima data va fi marcata ”Ziua memoriei”, zi comemorativa in memoria victimelor razboiului de pe Nistru. Parlamentul a instituit aceata zi comemorativa sptamana trecuta si intrebarea se pune daca va fi prilejul unor prim gesturi de reconciliere sau va adanci si mai mult neincrederea.

Decizia parlamentului privind instituirea Zilei memoriei nu a fost sustinuta de fractiunea comunista. Deputatul PCRM Vadim Misin crede ca aceasta zi nu va putea sa devina o zi a impacarii sociale, pentru ca nu-i comemoreaza pe toti cei care au cazut in razboiul din 1992 de ambele maluri ale Nistrului.

Vadim Misin: „Ziua memoriei a fost creata demult, si fara ca acest parlament sa decida ceva. Noi am marcat „2 martie” in toti anii. Ne-am adunat cu combatantii, am depus flori. Aceasta data trebuie marcata pentru ca acest razboi sa nu fie repetat niciodata, nicaieri”.

Fostul parlamentar comunist, acum independent Vladimir Turcan crede si el ca trebuie comemorate victimele pe care razboiul din 1992 le-a facut pe ambele maluri ale Nistrului: „Asta permite ca noi intr-adevar sa realizam ideea ceea de unire a celor 2 maluri ale Nistrului”.

Vitalia Pavlicenco
Fosta parlamentara Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului National Liberal, sugereaza insa ca semnificatia zilei de 2 martie este numai una singura: „Razboiul de pe Nistru este clar ca a fost un razboi pornit de Rusia impotriva noastra. Acolo au murit oameni.”

Europa Liberă: ”Noi trebuie sa-i comemoram pe cei care au cazut sau sa stabilim ca e o zi a eroilor acestui razboi?”

Vitalia Pavlicenco: „Depinde, daca-i aveti in vedere si pe zisii eroi care au luptat in armata rusa sau transnistreana, atunci nu e cazul”.

Parlamentarul independent Veaceslav Untila spune ca a propus declararea zilei de 2 martie drept una a comemorarii inca in 2007, dar legislatia nu contine notiunea de comemorare, asa ca ea urmeaza a fi ajustata.

Veaceslav Untila: „Legea se numeste „Despre sarbatori si zile de odihna” dar noi vom completa legea si vor fi si zile de comemorare, nu are nimic cu sarbatorile. Deja 2 martie a devenit o traditie, cand cei care au luptat la Nistru, vin cu actiuni concrete in centrul Chisinaului, in Piata Marii Adunari Nationale, apoi pleaca la cimitire si depun flori la mormintele celor care au cazut in conflictul de pe Nistru, si la memorialul Eternitatea este o stea dedicata celor cazuti pe Nistru.”

Corina Fusu
Parlamentara liberala Corina Fusu, președinta Comisiei de cultura, educație, cercetare și mass-media, crede ca fosta guvernare a tergiversat premeditat inaugurarea unei zile a memoriei pe 2 martie.

Corina Fusu: „Se creeaza impresia ca fosta guvernare comunista a tinut in umbra acei eroi care au fost un exemplu in a-ti iubi si apara pamantul. Vaduvele, copiii orfani au ramas fara atentia statului. Ei primesc in continuare pensii derizorii, majoritatea nu au unde locui”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG