Linkuri accesibilitate

Între politizare și cercetare știintifică


Președintele Traian Băsescu
Președintele Traian Băsescu

Controversata comasare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului cu Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc

Publicarea in Monitorul Oficial a Hotaririi guvernului de la Bucuresti de comasare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (condus de istoricul Marius Oprea) si a Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc (condus de Dinu Zamfiescu), pune capat pentru moment, cel putin la nivel birocratic, unei dezbateri publice cu o vechime de mai multe luni.

Marius Oprea si Dinu Zamfirescu au fost demisi si in locul lor au fost numiti politologul Ioan Stanomir (ca presedinte executiv), si profesorul Vladimir Tismaneanu ca sef al Consiliului stiintific. Profesorul Tismaneanu a condus comisia prezidentiala de analiza a dictaturii comuniste din Romania.

Marius Oprea se astepta la aceasta demitere, si declara acum citeva saptamini intr-un interviu pentru Hotnews ca ar fi motivata politic. Marius Oprea, membru al Partidului National Liberal, a fost acuzat el insusi ca politizeaza cercetarea crimelor comunismului.

Profesorul Cristian Preda, europarlamentar din partea Partidului Democrat Liberal, fost consilier prezidential, scrie pe blogul sau personal: „Din motive pur politice, mai precis pentru a putea mentine baricada penelista impotriva lui Traian Basescu, Oprea cultiva - inclusiv prin campanii de presa bine tintite - ideea ca el trebuie sa fie singurul care poate spune ceva despre comunismul romanesc”.

Marius Oprea a atras atentia ca din atributiile noului institut lipseste – potrivit hotaririi de guvern - condamnarea practica a regimului comunist.

Acesta a fost si subiectul unei declaratii date publicitatii vineri 26 februarie la Praga de mai multi participanti la conferinta internationala intitulata Crimele Regimurilor Comuniste. Semnatarii documentului s-au declarat ingrijorati de „recentele evenimente din Republica Ceha si din Romania care vor sa reduca activitatea institutiilor menite sa investigheze si sa dezvaluie crimele comunismului”.

Institutul condus de Marius Oprea, infiintat in 2005, a introdus mai multe actiuni in justitie impotriva unor fosti ofiteri de Securitate si a declansat o serie de operatiuni de dezhumare a victimelor Securitatii, dublate de plangeri penale. El a declarat luni 1 martie Europei Libere ca aceste actiuni nu au avut pina acum ca rezultat deschiderea unor procese.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG