Linkuri accesibilitate

Ghidul românilor care trec Prutul (Dilema Veche)


Moldova -- Tania Radu, vice-director of Romanian Cultural Institute, 2009
Moldova -- Tania Radu, vice-director of Romanian Cultural Institute, 2009

O nouă interpretare a prezenței discrete a președintelui Băsescu (România Liberă)

Saptamanalul Dilema Veche publica in ultimul numar Note de la Chisinau, sub semnatura lui Cristian Ghinea. Autorul ar vrea sa scrie un Ghid al calatorului roman in Republica Moldova, revoltat fiind de gafele romanillor care trec Prutul. “Poti sa gandesti in sinea ta ca Moldova este cum era Romania prin anii 90, dar nu e musai sa o spui si moldovenilor” – noteaza el. Ghinea se mai refera si la obiceiul de a observa cu voce tare accentul moldovenesc. “Am luat prostul obicei de la Parisul obsedat de curatenia limbii, nu de la Londra multumita sa vorbeasca engleza cat mai multi, indiferent cum”.

Articolul din Dilema Veche polemizeaza de asemenea cu publicistul Costi Rogozanu, care se intreba nu demult ce cauta Basescu si Sorin Ovidiu Vantu in Republica Moldova, patronul postului de televiziune Publika. Ipoteza era ca este vanata buna credinta a moldovenilor. “Ei sunt, cum ar veni – citam acum - bunul salbatic, nestricat de civilizatie, dar pe cale sa o pateasca. (…) M-am vazut la Chisinau cu oameni educati la Harvard sau care au lucrat in afara la nivel inalt. Ideea ca Rogozanu s-ar putea uita la ei de sus e de un haz nebun” – mai scrie Cristian Ghinea.

Ziarele de la Bucuresti revin asupra prezentei foarte discrete in ultima vreme a presedintelui Traian Basescu in viata politica. Pentru Dan Cristian Turturica, de la Romania libera, semnificatia noii tactici devine pe zi ce trece tot mai limpede.Traian Basescu este pe cale sa obtina acum ceea ce a incercat, fara succes, timp de patru ani: sa aiba o majoritate parlamentara in sprijinul propriilor planuri de schimbare a Romaniei. Partidul Democrat Liberal a obtinut cat a putut la ultimele parlamentare, dar majoritatea construita in jurul lui a continuat sa fie fragila. Cu cei – in curand – vreo 50 de parlamentari independenti, plecati din Partidul Social-Democrat si de la liberali, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe. In grupul independentilor sunt insa multe figuri contestate si contestabile, arata Turturica. Se poate reforma Romania cu oameni de acest fel? Un raspuns pe temeiuri morale ar fi nu, nu se poate, dar editorialistul nu ramane la el. Un raspuns mai pragmatic ar suna astfel, in rezumat: nu conteaza prea mult cu sprijinul cui se iau masurile, ci doar sa poata fi luate, pentru ca trebuie luate. Altminteri, legi care trebuiau adoptate de 20 de ani – cum este Legea salarizarii unice a bugetarilor - vor continua sa fie torpilate in parlament nu neaparat de cei mai corupti parlamentari, ci de onorabilele partide care pot face acolo front comun in acest scop.
XS
SM
MD
LG