Linkuri accesibilitate

Alegerile anticipate toamna viitoare sînt improbabile


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu, președintele Parlamentului răspunde întrebărilor Europei Libere.

Intr-un interviu în exclusivitate cu Radio Europa Liberă, în aceasta dimineaţa, Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova şi preşedinte al Parlamentului, a declarat că nu vor fi alegeri anticipate în aceasta toamnă, dar că asupra acestui subiect liderii Alianţei pentru Integrare europeană nu au ajuns încă la o concluzie.

Mihai Ghimpu a mai spus şi că partidul comuniştilor nu va mai avea majoritate în Parlament şi că, astfel, comuniștii nu vor mai putea să revendice postul de preşedinte al legislativului.

Intrebat despre alegerile preşedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a spus că este convins că liderul partidului Democrat, Marian Lupu va deveni preşedinte pînă la sfîrşitul acestui an, dar că nu exclude posibilitatea ca alegerea preşedintelui să fie facută de catre populaţie, si nu de parlamentari.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a mai spus că, potrivit sondajelor de opinie 70 la suta dintre moldoveni doresc să îşi aleagă preşedintele prin vot direct. Mihai Ghimpu a declarat că personal îl va vota pe Marian Lupu, în oricare din aceste doua variante.

La o întrebare despre concluziile la care a ajuns comisia de la Veneţia în legătură cu modificarea constituţiei, preşedintele Parlamentului moldovean a spus că opinia comisiei este consultativă şi că decizia va fi luata de Chişinău, după ce va fi consultată şi comisia prezidenţială pentru modificarea Constituţiei.

Intrebat despre relaţia Moldovei cu Romania, preşedintele interimar şi speaker al Parlamentului de la Chişinău, Mihai Ghimpu a repetat că programul Alianţei pentru Integrare Europeană nu cuprinde ideea unirii cu Romania, dar că , „dacă oamenii vor dori să o facă, nu-i va opri nimeni - nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin, nici Clinton, nici nimeni".
Previous Next

XS
SM
MD
LG