Linkuri accesibilitate

Moi adres Sovetski Soiuz


Uniunea Sovietică poate fi întîlnită aici la fiecare colţ de stradă, în reflexele şi felul de a gîndi al oamenilor...


Deunăzi, într-un maxi-taxi arhiplin, m-a asurzit o melodie arhicunoscută care se revărsa din boxele pitite în tavan: MOI ADRES NE DOM I NE ULIŢA, MOI ADRES SOVETSKI SOIUZ!!! Alături, un călător între două vîrste îngîna melodia răscolitoare, bătînd darabana în speteaza scaunului din faţă. I se citea în priviri omului că îi place melodia adolescenţei apuse.

Peste o zi, la PRO TV, urmăresc un reportaj halucinant dintr-un bar al capitalei în care nişte tineri sărbătoreau zgomotos ziua bărbaţilor adevăraţi - 23 februarie. Cîţiva dintre aceşti tineri, aghesmuiţi, i-au mărturisit reporterului ingenios că pentru ei 23 februarie e ziua apărătorilor patriei. Iar unul a precizat că patria lui e Uniunea Sovietică.

Tot în aceste zile am întîlnit un cunoscut deprimat de înfrîngerea hocheiştilor ruşi în meciul cu Canada de la Vancouver. “Nu ţi-e totuna? La urma urmei, a pierdut Rusia, nu Republica Moldova! Sau poţi să fii suporterul Canadei!” am încercat să-l îmbărbătez. Cunoscutul meu a bolovănit ochii: “Cum să ţin cu Canada? Cu Rusia împreună noi am fost marea Uniune Sovietică! Dar cu Canada eu ce legătură am?”

Aşadar, Uniunea Sovietică nu a dispărut, ea continuă să existe în viaţa noastră de zi cu zi, ea rămîne în sufletele şi minţile noastre, ba chiar ne ghidează deseori comportamentul. Pentru unii, în special pentru veteranii “Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, Uniunea Sovietică a ca şi sacrosanctă, pentru alţii, cei mulţi, cum sînt oamenii sus-pomeniţi, ea e o vreme în care eram mai mari, o duceam mai bine sau pur şi simplu eram mai tineri.

Dacă stai să te uiţi mai bine, Uniunea Sovietică poate fi întîlnită aici la fiecare colţ de stradă, în reflexele şi felul de a gîndi al oamenilor. Uneori ai chiar impresia că cei 19 ani de implementare a proiectului Republica Moldova nici nu au existat. Omul cu care vorbeşti parcă ar vieţui în continuare în URSS. Bunăoară, crede că statul e obligat să-l ajute mereu în toate sau face cu ou şi cu oţet “imperialismul mondial”. Iar uneori, scrutînd cu atenţie protagoniştii cotidianului autohton, poţi avea impresia că şi adresa ta e Uniunea Sovietică.
XS
SM
MD
LG