Linkuri accesibilitate

Sindicatul „Demnitate” propune amnistierea poliţiştilor şi a protestatarilor din aprilie


CEDO va condamna însă eventuala suspendare a urmăririi penale în cazul poliţiştilor care au aplicat tortura împotriva manifestanţilor

Sindicatul “Demnitate”, înfiinţat pentru a apăra interesele poliţiştilor, propune suspendarea urmăririi penale în cazul angajaţilor Ministerului de Interne cercetaţi în urma evenimentelor din aprilie. Propunerea va fi discutată duminică, 28 februarie la Adunarea Generală a angajaţilor structurilor de forţă.

Mihail Laşcu, preşedintele sindicatului „Demnitate”, susţine că prin amnistierea poliţiştilor şi a participanţilor la proteste se va pune capăt disputei asupra evenimentelor din aprilie anul trecut: „Considerăm că doar printr-un act juridic putem opri acest război civil, care are aproapre un an de zile, atât între partea protestatară cât şi Ministerul de Interne. Pătimeşte nu doar colaboratorul de poliţie căruia noi îi apărăm interesele, dar pătimeşte şi familia acestuia. În aceeaşi situaţia s-au pomenit protestatarii”

Mihail Laşcu spune că va cere de la Guvern şi de la organizaţiile internaţionale susţinere financiară pentru ajutorarea poliţiştilor care au pătimit în aprilie 2009: „Peste 300 de colaboratori de poliţie au pătimit în urma acestor evenimente. Acea ploaie de pietre aruncate în colaboratorii de poliţie au adus o mare daună psihologică întregului corp poliţienesc, cred eu că poate aceasta şi a fost o răsfrângere asupra ceea ce a urmat şi se examinează de organele de anchetă – maltratarea unor protestatari”.

Preşedintele sindicatului „Demnitate” a reproşat mass-mediei şi nu numai, că ar fi părtinitoare atunci când relatează despre protestele din aprilie: „Încercaţi dvs prin mass-media să faceţi tot aceea ce faceţi cu protestatarii dar cu colaboratorii de poliţie care au pătimit. Găsiţi-i, intevievaţi-i, vorbiţi cu membrii lor de familie, întrebaţii ce-i cu viaţa lor după un an de zile”.

Vanu Jereghi, directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului consideră că propunerea sindicatului „Demnitate” de amnestiere a poliţiştilor, nu are sorţ de izbândă: „Poate pentru aceea perioadă anulăm sau amnestiem toate infracţiunile prevăzute în Codul Penal? Le respect dreptul însă consider că o guvernare corectă nu va adopta niciun act politic în urma acestei declaraţii”.

Vitalie Nagacevschi, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea evenimentelor din aprilie, explică de ce nu este posibilă suspendarea urmăririi penale în cazul poliţiştilor care ar fi aplicat tortura împotriva manifestanţilor în aprilie anul trecut: „Victimele vor avea posibilitatea să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CEDO va condamna Republica Moldova şi implicit prin hotărârea sa o va implica totuşi să reînceapă urmărirea penală şi să ducă până la capăt această urmărire. Cel puţin din acest punct de vedere este inoportună excluderea urmăririi penale în privinţa acestor poliţişti”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG