Linkuri accesibilitate

6 dosare penale privind gestiunea în MAI sub Gheorghe Papuc


Procuratura Generală pornește de la premisa unor prejudicii de zeci de milioane de lei - oficialii vizați susțin că procurorii execută o comandă politică

Procuratura generală a anunţat astăzi că a pornit şase dosare penale legate de gestionarea patrimoniului Ministerului de interne pe timpul ministrului comunist Gheorghe Papuc. În cele şase dosare vor fi audiaţi fostul ministru şi doi adjuncţi de-ai săi, Vladimir Botnari şi Ghenadie Cosovan, dar şi membrii PCRM, Iurie Stoicov si Iurie Eriomin, fără să fie declarati însă drept banuiti.

Procurorii spun că au iniţiat cele şase dosare în urma unui audit efectuat de Curţea de Conturi, care ar fi constatat un şir de încălcări legate de gestionarea patrimoniului la ministerul de interne în perioada în care în fruntea acestui minister s-a aflat Gheorghe Papuc. Procurorii au de gind sa cerceteze modul in care au fost cumpărate automobile si telefoane mobile, cum au fost cheltuiti banii din donaţii externe şi de ce au fost destitituiti 72 de politisti, despăgubiţi ulterior din bugetul instituţiei.

Procurorii vor să afle cum s-a intimplat că un imobil luat cu chirie de MAI a ajuns să fie folosit de PCRM, iar maşină întreţinută din banii instituţiei ar fi fost pusa la dispozitia deputatul comunist Iurii Eriomin pe durata citorva ani.

Un alt dosar se referă la terenurile aferente a 5 imobile din patrimoniul MAI despre care procurorii spun că au fost înstrăinate ilegal. In consecinta bugetul statului ar fi fost prejudiciat în urma tututor acestor tranzacţii cu peste 68 de milioane de lei. Acest dosar a si fost trimis în judecată, potrivit procurorilor.

Niciunul dintre foştii demnitari vizaţi de anchetele procuraturii nu au deocamdată calitatea de bănuit. Iurie Garaba, şeful direcţiei investigaţii generale, spune însă că vor fi audiaţi doi deputaţi comunişti, mai mulţi şefi de subdiviziuni ai MAI, precum şi fostul ministru Gheorghe Papuc.

Iurie Garaba: “Dumnealui era persoana principală în MAI şi nu putea avea loc nici o achiziţie fără ştiinţa sa. Mai ales că-i vorba despre un organ de drept – ar fi fost de datoria sa să desfăşoare anumite verificări înainte de a efectua vreo procurare, spre exemplu a unui automobil.”

Comentand anterior acuzatiile de delapidari lansate la adresa sa de actualul ministru de interne, Victor Catană, Papuc a declarat că în raportul Curţii de Conturi nu există probe care să-l inculpe. Astăzi, în faţa faptului împlinit, fostul demnitar şi-a menţinut poziţia şi a calificat acuzaţiile procurorilor drept aberaţii.

Iată si comentariul deputatului communist Iurii Stoicov, cel care a prezidat în perioada vizată de procurori Comisia parlamentară pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică: „Procuratura trebuie foarte atent să analizeze şi să nu îndeplinească comenzi politice. Am teamă că şi Curtea de Conturi îndeplineşte comenzi politice. Dar lasă să iniţieze dosare, timpul va arăta.”





Previous Next

XS
SM
MD
LG