Linkuri accesibilitate

Fantomele economiei autohtone


Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a declarat că numai anul trecut „harnicele” firme-fantomă au prejudiciat bugetul de stat cu 3 milioane de lei.


Tranziţia moldovenească e de neconceput fără aşa-numitele firme-fantomă. Ani de zile cinovnicii şi guvernanţii ne spun că aceste firme-fantomă prejudiciază impardonabil bugetul de stat. Ani de zile ni se lămureşte că anume firmele-fantomă ne împiedică să ne dezvoltăm d.p.d.v. economic.

Mărturisesc că pentru mine, un diletant în economie, aceşti protagonişti ai tranziţiei au fost mereu învăluiţi în mister. Cine-o fi răulenii impertinenţi şi abili care fac mişmaşuri, care spală bani pitiţi în spatele altora, şi care apoi dispar şi nu mai pot fi depistaţi? În imaginaţia mea scriitoricească, răulenii cu pricina iau chipul unor căpuşe nesăţioase care sug metodic sîngele patriei. Capuşe invincibile tocmai pentru că sînt fantomatice. În momentul în care încerci să le scoţi, ele se evaporează miraculos.

Deunăzi Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a declarat că numai anul trecut „harnicele” firme-fantomă au prejudiciat bugetul de stat cu 3 milioane de lei. Asemenea pagube nu mai miră pe nimeni. M-au pus pe gînduri totuşi reflecţiile vicedirectorului Inspectoratului Fiscal.

El zice: „E dificil să demonstrezi delincvenţa acestor firme şi să aduni documentele necesare pentru instanţa de judecată. Se cer noi şi noi probe, deşi deseori încălcările sînt evidente. Aşa că suma de 3 milioane de lei nu a putut fi recuperată şi nu a ajuns în buget”.

E o situaţie mult mai tristă asta decît în anii precedenţi. Pentru că anterior fiscul cel puţin lupta cu însufleţire, credea în izbîndă. Acum însă pare oarecum spăsit, învins, incapabil să pedepsească făcătorii de rele. Şi obstacolele pe care le înfruntă fiscul au luat parcă acum proporţii cosmice. Păi, ce să facem dacă documentele necesare sînt greu de adunat? Poate să nu le mai adunăm deloc? Nu renunţăm prea uşor la o sumă măricică?

Mi se pare ciudată resemnarea asta. Unde mai pui că fiscul îşi păstrează fermitatea atunci cînd e vorba de oamenii simpli, care au datorii de cîteva sute de lei. Probabil, pentru că aceştia nu se ascund.

Soluţia pe care vrea s-o probeze acum fiscul e intensificarea dialogului cu agenţii economici pentru a-i responsabiliza. E o idee interesantă, dar am impresia că răulenii vor ignora îndemnul de a deveni corecţi şi oneşti. Şi apoi e cam complicat să dialoghezi cu fantomele…
XS
SM
MD
LG