Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton cere reducerea deficitului bugetar al Statelor Unite


Hillary Clinton la audierile Comisiei financiare a Senatului
Hillary Clinton la audierile Comisiei financiare a Senatului

„Trebuie sa tratăm problema deficitului și datoria ca pe chestiuni de securitate nu doar economice”

Deficitul bugetar american este o amenintare la adresa securitatii nationale – este de parere secretarul de stat, Hillary Clinton. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Hillary Clinton crede ca la originea devastatorului deficit se afla politica fostului presedinte al Rezervelor Federale, Banca Centrala Americana – Alan Greenspan. Aflata in fata unor comisii ale Congresului pentru a discuta bugetului ministerului sau, Clinton a spus ca indatorarea Statelor Unite in strainatate stirbeste forta Americii, pe plan international. „Mi se rupe inima ca acum 10 ani aveam un buget echilibrat si eram pe cale sa achitam datoriile tarii noastre” – a spus Clinton, comparind situatia de atunci cu cea prezenta.

Actualul secretar de stat isi aminteste ca atunci cind a facut parte din Comisia pentru Buget a Senatului, seful Rezervelor Federale, Alan Greenspan a venit sa recomande cresterea cheltuielilor, reducerea impozitelor, spunind ca America nu are nevoie sa-si achite datoriile. „Este un punct de vedere revoltator”—a mai spus Clinton in timpul audierii. In ciuda faptului ca nu a indicat o data precisa, se presupune ca indemnul lui Greenspan a fost formulat in timpul presedintiei Bush, cind administratia a redus impozitele in timp ce a cheltuit miliarde de dolari cu razboaiele din Irak si Afganistan si extinderea medical planului Medicare, pentru cei in virsta.

Clinton i-a indemnat pe membrii Congresului sa reduca deficitul bugetar, care a atins 1.4 bilioane de dolari, in anul fiscal trecut. „Trebuie sa tratam problema deficitului si datoria ca pe chestiuni de securitate nu doar economice”—a spus sefa diplomatiei americane. Hillary Clinton a mai aratat ca datoria externa a diminuat capacitatea Statelor Unite de a rezolva probleme importante, pe plan international.

Desi nu a mentionat datoria americana la China care se ridica la 755 de miliarde de dolari in obligatiuni, aceasta chestiune este considerata serioasa de catre factori de decizie politica de la Washington. Asta pentru ca pozitia Beijing-ului de creditor al Americii creaza premiza ca China sa influenteze decizii politice ale Statelor Unite. In privinta bugetului ministerului ei, Clinton a cerut o majorare cu 4.9 miliarde de dolari, banii urmind sa fie alocati in zone de mare importanta strategica, intre care Irak, Afganistan, si Pakistan. Opozitia republicana critica unele dintre majorari, intre care si cheltuielile pentru o noua ambasada americana la Londra.
XS
SM
MD
LG