Linkuri accesibilitate

PE cere Radei Supreme să revizuiască legislația electorală


Victor Ianucovici depune jurămîntul cu mîna pe Biblie
Victor Ianucovici depune jurămîntul cu mîna pe Biblie

Într-o rezoluție adoptată la Bruxelles se deplînge amendarea legii alegerilor prezidențiale cu cîteva zile înainte de al doilea scrutin

Chiar in ziua in care Victor Ianucovici a depus juramantul la Kiev, la Bruxelles, Parlamentul European a adoptat o rezolutie referitoare la Ucraina. Potrivit documentului, „cea mai mare provocare în perioada postelectorală pentru autorităţile şi politicienii din Ucraina este asigurarea stabilităţii politice şi economice a ţării prin reformarea constituţiei şi prin introducerea tuturor principiilor economiei de piaţă.”

Insa rezolutia exprima regretul Parlamentului European pentru adoptarea de către Verkhovna Rada a unor modificări „foarte controversate” ale legii privind alegerile prezidenţiale, modificări propuse de Partidul Regiunilor cu numai câteva zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin.

Prin urmare, autorităţile ucrainene sunt invitate să revizuiască şi să completeze legislaţia electorală dar si sa lucreze la o mai mare transparenta în finanţarea partidelor politice a campaniilor electorale.

Rezolutia puncteaza si cooperarea in domeniul energetic dintre Uniunea Europeana si Ucraina, solicitand încheierea unor acorduri suplimentare între Bruxelles si Kiev, care să aibă drept scop asigurarea securităţii furnizării de energie pentru ambele părţi, inclusiv un sistem fiabil de tranzit pentru petrol şi gaze.

In plus, Parlamentul European invită Ucraina să pună în aplicare şi să ratifice integral aderarea sa la Tratatul de instituire a Comunităţii Energiei şi să adopte rapid o nouă legislaţie în domeniul gazelor care să respecte reglementarile europene.

Nu in ultimul rand, prin intermediul rezolutiei, Parlamentul European se pronunta pentru elaborarea unei foi de parcurs pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii ucrainieni, o prima etapa fiind eliminarea taxelor de eliberare a vizelor.
XS
SM
MD
LG