Linkuri accesibilitate

Vicepresedintele Senatului ceh Jiri Liska: „Șovăiala în abordarea crimelor comunismului a creat un acut sentiment de neîncredere în institutiile democratice”

Conferinta intitulata „Crimele comunismului” se desfasoara timp de 3 zile si la ea participa reprezentanti ai guvernelor, fosti dizidenti, activisti pentru drepturile omului, cercetatori, istorici, mai cu seama din tarile central si est europene.

Vicepresedintele Senatului ceh Jiri Liska a vorbit, in deschiderea conferintei, despre nevoia analizarii trecutului comunist: ”Este datoria, responsabilitatea si hotarirea noastra sa continuam sa studiem trecutul nostru. Si nu numai fata de milioanele de victime ale comunismului dar si, poate mai important astazi, de dragul apararii viitorului nostru liber si democratic. Sovaiala in abordarea acestei teme, a spus vicepresedintele Senatului Cehiei, a dus la aparitia unui acut sentiment de neincredere in institutiile democratice care au inlocuit comunismul.

Majoritatea tarilor central si est Europene au condamnat trecutul lor comunist, unele tari, prin legile lustratiei, au impiedicat inalti oficiali comunisti sa detina demnitati in noile structuri democratice, iar in Polonia generalul Wojciech Jaruzelski si alti inalti reprezentanti ai regimului comunist sunt in fata justitiei pentru „crime din perioada comunista”.

Dar aceste cazuri sunt rare. Vicepresedintele Senatului Cehiei spune ca e greu sa fie judecati cei vinovati de crime sub comunism: ”Cred ca trebuie sa acceptam ca totalitarismul este un fenomen ce reprezinta o crima impotriva societatii si moralitatii in intregime, si nu doar prin anumite expresii ale sale si ca rezista cu tarie fata de orice incercare de a impume justitia in aceste cazuri. Cel putin, spune politicianul ceh, asa apar aceste lucruri din interior, din perspectiva unei tari care abia a iesit de sub acest regim totalitar”.

Cu toate acestea, deschiderea totala a arhivelor si studierea lor va duce macar la identificarea faptasilor.

Dizidentul chinez Harry Wu a fost 20 de ani in lagarele de munca ale Chinei comuniste si a tinut sa aminteasca, la Praga, ca in tara lui, comunismul este la putere si nu este de domeniul trecutului: ”Comunismul este o crima si astazi noi discutam aici despre crimele lui, ceea ce este extraordinar. Trebuie, intr-adevar sa discutam despre mostenrirea comunista. Dar comunismul exista in continuare in China. Si nu trebuie sa uitam asta”.

Harry Wu a emigrant in 1979 in Statele Unite unde a infiintat o fundatie care se ocupa cu denuntarea cazurilor de persecutii si incalcari ale drepturilor omului in China.

Printre participantii la conferinta de la Praga se afla si primul presedinte lituanian,Vitautas Landsbergis si vicepresedintele fundatiei Memorial de la Moscova Nikita Petrov.

Intr-un interviu publicat in saptaminalul de limba engleza Prague Post, noul director al institutului pentru studierea regimurilor totalitare din Cehia, Jiri Pernes este intrebat daca ar trebui interzis partidul comunistilor din Boemia si Moravia, partid ce se afla in Parlamentul de la Praga , si care foloseste insemnele comuniste, secera si ciocanul, steaua rosie. Istoricul Pernes spune ca intr-adevar aceste insemne ale comunismului totalitar sunt interzise si un partid care le foloseste, incalca legislatia. Cum s-ar putea ele interzice, se intreaba retoric istoricul praghez care spune ca, in ciuda faptului ca ii intelege pe cei care cer interzicerea partidului comunistilor din Boemia si Moravia, nu crede in reusita acestei initiative pentru ca nu exista suficienta dorinta politica. „Obtin 15 la suta din voturi si au o lunga istorie” spune noul director al institutului pentru studierea sistemelor totalitare de la Praga.
XS
SM
MD
LG