Linkuri accesibilitate

29.02 - Chișinău: Instituțiile audiovizuale străine și avizul CCA


Posturile de radio vor putea obţine o licenţă pe un termen de trei ani, iar cele de televiziune de cinci ani.



29 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Instituțiile audiovizuale străine și avizul CCA.

Dan Ionescu: Consiliul Coordonator al Audiovizualului a furnizat astăzi detalii în legătură cu procedurile de obţinere a licenţei de transmisiune de către posturile străine de radio şi televiziune. Detalii de la Ilona Spătaru.

Instituţiile audiovizuale străine, care emit spre Republica Moldova, vor fi obligate să obţină licenţe de acces la Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Decizia a fost adoptată astăzi, în cadrul şedinţei ordinare a CCA, însă va fi pusă în aplicare numai peste o lună, după ce va fi stabilită taxa pentru licenţa de acces.

Posturile de radio vor putea obţine o licenţă pe un termen de trei ani, iar cele de televiziune de cinci ani. Instituţiile audiovizuale străine urmează să plătească o taxă anuală la bugetul de stat, mărimea căreia va fi în funcţie de raza de acoperire şi volumul de emisie.

Directorul adjunct al Direcţiei juridice, expertiză şi eliberare a licenţelor din cadrul CCA, Andrei Afanasiev: „Conceptual, aş spune că s-a procedat pe următoarea schemă – s-a făcut o analogie la taxele, care le-a propus Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru instituţiile audiovizuale din Republica Moldova, numai că acolo sunt în salarii minime şi sunt în lei, dar aici sunt în dolari.”

Taxele, pe care le-a propus Consiliul Coordonator, n-au fost date publicităţii, deoarece urmează să fie definitivate şi aprobate de ministerele Economiei şi de Finanţe timp de 30 de zile. Unii membri ai CCA, care au fost în minoritate, au menţionat că taxele sunt exagerate şi că ar fi necesare consultări minuţioase cu ministerele de resort. Aceştea s-au pronunţat şi împotriva deciziei de scutire de taxe a firmelor mixte, care retransmit pe teritoriul Republicii Moldova emisiunile posturilor străine.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi a fost examinată o sesizarea a Procuraturii Generale privind încălcarea legislaţiei de către unele posturi de radio şi TV. În sesizare se constată, că unii corespondeţi neglijează prevederile legii, care reglementează filmările la locul infracţiunii.

Reprezentantul Procuraturii, Anatol Donciu, a menţionat faptul că Legea supremă a Republicii prevede cazuri de limitarea a accesului la informaţie în scopul păstrării confidenţialităţii anchetei. Potrivit lui, deseori reporterii încalcă legea şi trag concluzii pripite, care dăunează activităţii organelor de drept: „Este un prim semnal, mai mult – este ca un fel de avertizare, fiindcă rugăm pe viitor să se ţină cont, că cercetarea locului faptei, filmarea segvenţelor la faţa locului este o prerogativă a organului de stat.”

De asemenea, reprezentantul Procuraturii a spus, că unele canale de televiziune ignoră principiile morale şi prezintă imagini, care au un impact negativ asupra telespectatorilor. El a adus drept exemplu trei ştiri, difuzate pe postul de televiziune PRO TV Chişinău.

Prezent la şedinţă, directorul concernului media PRO Chişinău, din care face parte PRO TV Chişinău, Cătălin Giosan, a respins acuzaţiile, prezentând casetele cu înregistrări. Examinând sesizarea Procuraturii, membrii Consiliul Coordonator al Audiovizualului au tras concluzia, că trebuie studiată, de comun acord cu Procuratura şi cu Ministerul de Interne, practica altor ţări în ce priveşte prezentarea reportajului poliţienesc şi stabilirea unor rigori în acest sens.

De asemenea, în şedinţa de astăzi Consiliul a recomandat tuturor posturilor de televiziune din Republică, care retransmit prin cablu, să includă în programele sale canalul francez de televiziune TV 5. Aceasta pe motiv că Republica Moldova este membră a Organizaţiei mondiale a fracofoniei. Potrivit preşedintelui CCA, Alexei Ciubaşenco, cei, care nu vor ţine cont de aceste recomandări, vor fi obligaţi, în cele din urmă, să retransmită canalul francez, dar nu a precizat ce acţiuni se vor întreprinde în acest sens.

De la Chişinău, Ilona Spătaru, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG