Linkuri accesibilitate

Dosarul Oleg Voronin - urmărire penală fără învinuit (deocamdată)


Oleg Voronin

CCCEC procedează prudent ținînd cont de prezumția de nevinovăție

După ce ieri Centrul anticoruţie a anunţat pornirea unei urmăriri penale pe marginea sumelor cheltuite de pe cardul bancar al lui Oleg Voronin, astăzi adjunctul Direcţiei Urmărire Penală din cadrul instituţiei, Bogdan Zumbreanu a venit cu precizarea că fiul fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin nu are, deocamdată, nici o calitate în acest dosar. El nu figurează nici ca bănuit, şi nici ca învinuit, spune ofiţerul, iar urmărirea penală a fost iniţiată „pe faptul comiterii infracţiunilor” şi anume: spălarea banilor şi evaziunea fiscală în proporţii deosebit de mari.

Preventiv, procurorii spun că în joc s-ar afla o sumă de circa 66 mln. lei, care au constituit tranzacţiile bancare, efectuate peste hotarele ţării, de pe cardul personal al lui Oleg Voronin, în perioada anilor 2008 – 2009.

Aşa dar,există fapta, dar nu şi bănuitul. Cum e posibil acest lucru? Expertul în dreptul de procedură penală, lectorul unversitar Sergiu Ursu spune că în teoria dreptului procesual există o astfel de posibilitate.

Sergiu Ursu: „Ca să vă dau un exemplu – atunci când se găseşte un cadavru şi e clar că e moarte violentă, se porneşte o urmărire penală pe faptul morţii unei persoane, dar noi nu ştim cine e făptuitorul şi-l căutăm, deci nu există nici bănuit, nici învinuit.”

Mai mulţi jurişti cu care am reuşit să stau de vorbă despre acest dosar sunt de părere că ofiţerii anticorupţie lasă impresia că ar acţiona cu mare atenţie, dar găsesc prudenţa lor absolut justificată.

Avocata Janeta Hanganu: „În cazul evaziunii fiscale, pot fi trase la răspundere doar persoane juridice, deci dacă Oleg Voronin ar fi acţionat în nume propriu, este clar de ce urmărirea a fost pornită pe fapt. În cazul spălării de bani, este o infracţiune mai complexă – ofiţerii trebuie să demonstreze că sursa banilor este ilicită, deci din nou este justificat să fie prudenţi. Dumnealor acţionează absolut corect. Ar fi fost straniu dacă din start ar fi spus că dumnealui este bănuit, iar în final să fie nevoiţi să-l achite. Mi se pare mai corect să fie mai prudenţi ca să obţină un rezultat mai bun final.”

Fostul preşedinte Vladimir Voronin a declarat, anterior, că interesul instanţelor de anchetă faţă de fiul său, este un mod de răzbunare a actualei guvernări pe familia sa. Trebuie să mai precizam că Oleg Voronin a depus două plângeri ieri la Procuratura Generală. În prima el reclamă nerespectarea prezumţiei nevinovăţiei de către centrul anticorupţie, iar în cealaltă cere investigarea scurgerii de informaţii bancare confidenţiale referitor la tranzacţiile cu cardul său personal.

Nu se ştie pe cine ar viza Voronin junior în cea de-a doua plîngere - ziarul Timpul care a publicat prima dată descifrările, banca care a executat tranzacţiile sau Centrul anticorupţie. Asta pentru că descifrările de pe cardul lui au ajuns în presă înainte de pornirea dosarului, iar tranzacţiile de pe card care au ajuns în atenţia publică au fost executate de banca care îi aparţine.

Am întrebat-o pe Janeta Hanganu câtă dreptate are Oleg Voronin atunci când se plânge de scurgere de date cu caracter personal.

Janeta Hanganu: „Orice persoană este în drept să ceară o astfel de investigaţie, pentru că este într-adevăr vorba despre informaţii cu caracter personal.Dar eu presupun că ziarul Timpul are o sursă credibilă şi va demonstra că nu a încălcat acest secret bancar.”
XS
SM
MD
LG