Linkuri accesibilitate

28.02 - București: Reacții la un discurs al președintelui Constantinescu


Emil Constantinescu la Praga

Preşedintele ar trebui să explice mai clar ce a vrut să spună când s-a declarat „învins de anumite structuri ale fostei Securităţi”.
28 februarie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati)

Reacții la un discurs al președintelui Constantinescu.”

Declaraţiile făcute de preşedintele Emil Constantinescu, in cadrul unei reuniuni a medicilor si farmaciştilor ţărănişti, au provocat reacţii aprinse din partea partidelor parlamentare: de susţinere sau foarte critice, cum este cazul principalului partid de opoziţie, PDSR – care i-a cerut chiar să se scuze oficial.

Constantinescu este acuzat că a ignorat datoria sa de a fi un mediator între puterile statului, atunci când s-a referit la existenta unor foşti securişti şi nomenclaturişti în partidele de opoziţie. Preşedintele a precizat însă că nu s-a referit decât la unii membri din unele structuri ale PDSR şi PRM.

Analiştii politici, relatează Sabina Fati, cred că preşedintele ar trebui să explice mai clar ce a vrut să spună, mai ales când s-a declarat „învins de anumite structuri ale fostei securităţi”.

Conform decanului Facultăţii de ştiinţe politice, Daniel Barbu, „sigur că o afirmaţie ca cea recentă a preşedintelui poate stârni o anumită revoltă din partea celor care au fost vizaţi, sau au fost explicit vizaţi de text, în sensul că preşedintele a incriminat o parte, când funcţia sa constituţională ar fi să armonizeze poziţiile părţilor, (şi nu) să incrimineze sau denunţe”.

Pentru politologului Stelian Tănase, afirmaţiile preşedintelui ţării nu sunt atât „o declaraţie politică, ci o imprudenţă făcută într-un moment de exasperare. Şi nu cred de pildă că PDSR-ul deţine monopolul informatorilor Securităţii. Cred că şi în actuala coaliţie sunt foarte mulţi oameni care au servit securitatea înainte de 1989”.

În continuare, Stelian Tănase analizează declaraţia lui Constantinescu pe două niveluri „unul general, (unde) toată lumea ştie că securitatea avea un aparat uriaş şi că, evident, nu toţi au murit şi că între timp probabil unii se mai ocupă cu lucruri destul de dubioase, ca să nu zic murdare. Şi în acest nivel nu cred că declaraţia lui Emil Constantinescu pune mari probleme. (...) Există însă un al doilea nivel, un nivel concret, în care trebuie evident să apară nişte date în plus (...) acolo unde spui de pildă că m-a învins securitatea (...) Mai ales că s-a referit şi la lideri de opinie şi la ziarişti, într-o formulă prea generală şi acuzatoare în acelaşi timp, care cere obligatoriu o explicaţie”.

Electoral, declaraţia preşedintelui că a fost învins de Securitate este ineficientă, remarcă Sabina Fati, dar „din punct de vedere moral, aceasta demonstrează onestitatea preşedintelui”.
XS
SM
MD
LG