Linkuri accesibilitate

Deputații de la Sofia și-au propus liberalizarea și urgentarea procedurii de redobîndire a cetățeniei

Parlamentul din Sofia a început astăzi dezbaterea în prima lectură a unor amendamente la Legea cetățeniei, menite să urgenteze procedura redobîndirii cetățeniei pentru bulgarii din diaspora. În viitor adeverința ce atestă apartenența candidatului la etnia bulgară va fi eliberată de către Agenția pentru bulgarii din diaspora. În acest mod va fi redusa posibilitatea folosirii unor documente falsificate. Candidații vor trebui să depună personal cererile la Ambasadele sau consulatele bulgare. Devin obligatorii și interviurile cu candidații. Așa vor fi eliminați intermediarii, și implicit redusă corupția.

Instituțiile bulgare, printre care Agenția pentru securitate națională și Ministerul de interne, vor fi obligate să se pronunțe în termen de un an asupră cererilor.

Între 2 și 2,5 de milioane de etnici bulgari trăiesc în alte țări și pot candida pentru pașaport bulgăresc, a declarat ministrul fără portofoliu Bojidar Dimitrov. Bulgaria este obligată să le restituie cetățenia, indiferent dacă ei se vor întoarce sau vor rămîne în noua lor patrie. Profesorul Dimitrov a evocat printre motivele liberalizării și urgentării procedurilor, procesul de îmbătrănire și natalitatea scăzută. După cum arată prognozele, în 2025 pensionarii vor reprezenta peste jumătate din populația Bulgariei.

Ministrul justiției Margarita Popova a spus în fața deputaților că numărul mediu de cereri pe an pentru redobîndirea cetăniei va putea depăși 5 000. Pe listă celor care așteaptă se află acum 60 000 de cereri – cea mai mare parte din Macedonia și Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG