Linkuri accesibilitate

Gruparea al-Sadr creditată cu șanse să cîștige alegerile în Irak


O astfel de victorie ar submina eforturile de reconciliere între grupările religioase, sunite și șiite irakiene.

In Irak, o miscare anti-americana are sanse sa obtina rezultate bune in alegerile din martie. Ce consecinte ar putea avea aceasta evolutie ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Gruparea apartine clericului Muqtada-al-Sadr, un adversar acerb al prezentei americane in Irak. Ce s-ar intimpla daca viitorul premier irakian al apartine acestei miscari? Probabil ca retragerea americana ar fi accelerata, cu consecinte negative asupra cooperarii bilaterale in viitor.

O astfel de victorie ar submina eforturile de reconciliere intre gruparile religioase, sunite si siite irakiene. Sint inca proaspete in memorie confruntarile singeroase intre militiile lui Muqtada-al-Sadr si extremisti suniti. Pe de alta parte, Statele Unite privesc catre alegerile de la 7 martie, sperind ca ele vor contribui la consolidarea plapindei democratii irakiene.

Alianta premierului Nouri al-Maliki are sansele cele mai mari sa cistige cel mai mare numar de locuri in noul parlament. Dar sansele lui Maliki incep sa paleasca dupa o serie de exploziii in centrul Bagdadului au dat la iveala slabiciuni in sistemul de securitate. La asta se adauga si acuzatii de coruptie si ineficienta. Coalitiei lui Al-Maliki i se opune un bloc siit rival, Alianta Nationala Irakiana.

Partenerii principali in cadrul blocului sint Consiliul Suprem Islamic Irakian si miscarea lui Sadr. Daca Alianta Nationala obtine cele mai multe locuri si daca miscarea lui Sadr devanseaza Consiliul Islamic - atunci exista posibilitatea ca un cleric musulman sa emita pretentii la functia de prim ministru. Oficialitati din Consiliul Islamic recunosc ca e posibil sa sadristii sa devina forta principala a aliantei si sa revendice conducerea guvernului.

Iranul, care are un cuvint greu de spus in miscarea lui Muqtada-al-Sadr incearca in felul acesta sa aiba un impact in viitorul politic al Irakului. In aceste conditii Consiliul Islamic incearca sa gaseasca alti aliati pentru a dilua influenta miscarii lui Sadr. Un purtator de cuvint al clericului a apreciat ca Alianta Nationala va obtine intre 70 si 80 de locuri, iar miscare lui Sadr – 35. Aceasta ar putea fi o predictie prea optimista, dar e incontestabil ca miscarea religioasa este in crestere de popularitate.

Al Sadr a parasit Irakul in 2007, pe fondul ofensivei americane impotriva militiilor sale. Acum insa, steaua sa politica este in urcare, clericul renuntind la militii si inlocuindu-le cu o retea de ajutor social. Succesul lui Sadr se explica prin apelurile sale impotriva ocupatiei, dar si perceptia ca il preocupa situatia serviciilor sociale.
XS
SM
MD
LG