Linkuri accesibilitate

Migranți și protecție socială


Valentina Buliga: Cunoaştem că vin moldovenii noştri şi îşi doresc să deschidă o afacere. Nu întotdeauna au fost susţinuţi sau le-au fost create condiţii pentru acest lucru.


Tema ediţiei din această dimineaţă este protecţia socială a cetăţenilor moldoveni care muncesc peste hotare şi drepturile de care ei pot să facă uz, atât în ţara în care se află şi muncesc legal, cât şi la revenirea în Moldova.

Prima, dintre oaspeţii noştri cu care am discutat, este dna Valentina Buliga, ministrul muncii şi protecţiei sociale şi pe care am întrebat-o mai întâi ce drepturi sociale le poate garanta statul Republica Moldova cetăţenilor săi aflaţi la muncă peste hotare?

Valentina Buliga: „Problema noastră este că noi avem acorduri încheiate, care trebuie revăzute, de exemplu acordul cu Italia din 2003 sau cu Federaţia Rusă. Unica garanţie sunt acele acorduri bilaterale de protecţie socială oferite cetăţenilor migranţi, atât timp cât lucrează, dar şi atunci când se întorc acasă”.

Europa Liberă: În ce mod schimbă viaţa cetăţeanului Moldovei un astfel de acord?


Valentina Buliga: „Îi schimbă viaţa radical. Ştiind că există un astfel de acord, muncind şi plătind contribuţiile la stat, revenind acasă şi atingând vârsta de pensionare sau în viaţa lui survine un alt risc, incapacitate temporară de muncă, şomaj, el beneficiază de toate serviciile sociale oferite cetăţenilor. Pentru cei care muncesc ilegal şi revin în ţară, de asemenea oferim posibilitatea să se asigure retroactiv, să cumpere acea poliţă de asigurare socială în dependenţă de suma care a fost aprobată în buget”.

Europa Liberă: Ce-i garantează?


Valentina Buliga: „Pensia minimă şi aşa numită indemnizaţie de deces”.

Europa Liberă: Dna Buliga, să enumerăm statele cu care avem încheiate astfel de acorduri şi cele cu care Republica Moldova urmează să le încheie.

Valentina Buliga: „Noi avem deja semnat deja aranjamentul administrativ cu Bulgaria, cu Republica Portugheză. Avem semnat acordul cu primire la migraţie cu Rusia, Ucraina, Belorusia, Azerbaidjan. Avem o deschidere de la ţările baltice, Cehia, Polonia. Cu România am început un astfel de proces”.

Europa Liberă: Dacă Republica Moldova nu are semnat un astfel de acord cu un stat, înseamnă cumva că cetăţenii săi plecaţi la muncă în acea ţară sunt mai puţin protejaţi?

Valentina Buliga
: „Absolut corect. Atâta timp cât Republica Moldova şi ţara primitoare de imigranţi moldoveni nu are semnat un acord, e clar că atunci când se vor întoarce în ţară vor avea mai puţine garanţii sociale”.

Europa Liberă: Cum încercaţi să le transmiteţi acest mesaj oamenilor?

Valentina Buliga: „Printr-un proces continuu de comunicare. Este vorba nu doar despre cetăţenii noştri migranţi. Chiar şi cetăţenii care au rămas în ţară nu înţeleg importanţa contribuţiei în bugetul asigurărilor sociale. Nu înţeleg că fiind tânăr şi sănătos trebuie să te gândeşti la bătrâneţe, nu înţeleg că primirea salariului în plic îi va afecta în primul rând pe ei, pentru că atunci când vor atinge vârsta de pensionare pur şi simplu vor fi privaţi de o parte din contribuţia care trebuia plătită la timpul respectiv, de care depinde direct valoarea lunară a pensiei lor”.

Europa Liberă: Dna Buliga, întorcându-ne la acorduri, bănuiesc că statele cu care semnaţi astfel de acorduri îşi impun anumite condiţii. Care ar fi acestea?


Valentina Buliga: „În primul rând ajustarea cadrului legal. Nu trebuie să avem mari diferenţe, specificări clare care sunt riscurile de care îi asigură, care este valoarea constribuţiei, care sunt structurile abilitate cu evidenţa. Cât de des facem schimb de informaţii”.

Europa Liberă: Republicii Moldova cât poate să-i ia negocierea unui astfel de acord?

Valentina Buliga: „Şi un an şi doi”.

Europa Liberă: Să presupunem că un moldovean şi-a pierdut locul de muncă în Italia, muncea legal acolo. A hotărât să se întoarcă acasă. Ce ajutor îi este garantat de stat?


Valentina Buliga: „Revenind în ţară se poate înregistra ca şomer, poate beneficia de ajutor social în dependenţă de structura familiei. În această perioadă încercăm să avem grijă de cetăţenii noştri. Desigur că numărul de şomeri este în creştere, numărul locurilor de muncă vacante sunt prea puţine, criza ne-a afectat şi pe noi”.

Europa Liberă: Nu ar fi mai logic ca încercând să-i ajuţi pe cetăţenii Moldovei plecaţi în străinătate...


Valentina Buliga
: „... Să încerci să faci ceva aici, acasă? Cunoaştem că vin moldovenii noştri şi îşi doresc să deschidă o afacere. Nu întotdeauna au fost susţinuţi sau le-au fost create condiţii pentru acest lucru. Mulţi dintre ei doresc să se întoarcă acasă atunci când le va fi garantat un loc de muncă bine plătit ca să-şi poată asigura familia. Aveţi dreptate. Sper să-l realizăm. Vă daţi seama că nu putem într-o perioadă scurtă să satisfacem necesitatea în locuri de muncă. Sunt sigură că actualul Guvern are capacitatea să schimbe lucrurile pas cu pas”.

Europa Liberă: Până atunci le spunem oamenilor: „mai răbdaţi”?


Valentina Buliga: „Cam aşa iese. Nu vreau să le spun oamenilor „mai răbdaţi”, dar cam aşa este”.

*Interviul a fost realizat in cadrul Proiectului „Protectia si abilitarea victimelor traficului de fiinte umane si ale violentei in familie”, implementat de PNUD, Fondul ONU pentru Populatie, Misiunea in Moldova a OIM si a OSCE. Activitatile proiectului sunt realizate in parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova si finantate de Guvernul Japoniei, prin Fondul Natiunilor Unite pentru Securitate Umana.
XS
SM
MD
LG