Linkuri accesibilitate

România nu are probleme de lichidități


Dar trebuie să-și ajusteze cheltuielile și să renunțe la investiții în infrastructură, agricultură, sistemul medical și cultură

Echilibrul macroeconomic al Romaniei a fost tulburat profund in perioada 2007 – 2008, si de aceea guvernul actual si alte institutii ale statului (Banca Nationala, de exemplu) au incercat sa mentina stabilitatea macroeconomica, a spus ministrul roman de finante Sebastian Vladescu la o conferinta de presa organizata impreuna cu ministrul muncii Mihai Seitan.

Sebastian Vladescu a respins afirmatiile ca Romania s-ar afla in incapacitate de plata: „Asa ceva nu exista, Romania nu are probleme de lichiditati. O asemenea declaratie nu e numai inconstienta, dar si antinationala, deoarece creaza emotii pe piete.”

Ministrul roman de finante a adaugat ca exact asa cum si alte tari sint obligate sa o faca in acest moment mai dur, Romania trebuie, din pacate, sa isi ajusteze cheltuielile. Acest lucru impiedica guvernul de la Bucuresti sa faca investitii in infrastructura, agricultura, in sistemul medical, in cultura, sau sa aloce mai multi bani pentru bugetele locale.

Vladescu a mai spus ca orice crestere de pensii ar insemna un transfer de bani dintr-un alt sector al economiei, dar a dat asigurari ca cetatenii Romaniei isi vor primi salariile si pensiile. O asigurare repetata la intilnirea cu presa de la Bucuresti si de ministrul muncii Mihai Seitan.

Cei doi demnitari romani au fost ieri subiectul unei stiri care vorbea de o posibila inlocuire a lor, stire pusa de presa de la Bucuresti in gura premierului Emil Boc. Acesta le-ar fi transmis lui Vladescu si Seitan ca nu va ezita sa recurga la remaniere daca cei doi doi vor mai vorbi in public despre masuri care nu sunt incluse in programul de guvernare.

Ministrul finantelor a vorbit luni despre eventualitatea impozitarii tuturor pensiilor, iar ministrul Muncii a lansat ideea acordarii diferentiate a alocatiilor pentru copii, in functie de veniturile parintilor.

Intrebat despre ce este exact vorba, premierul Boc a raspuns sec: „Discutiile din bucataria interna a guvernului sint din bucataria interna a guvernului si nu vizeaza dezbaterea publica”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG