Linkuri accesibilitate

28.02 - Chișinău: Negocierile cu Gazpromul continuă


Potrivit responsabililor de la Moldova-gaz, în prezent o treime din teritoriul Republicii este deconectat de la reţele.



28 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Negocierile cu Gazpromul continuă.

Edgar Șelaru: Vicepremierul Valeriu Cosarciuc, responsabil de sectorul energetic, a făcut astăzi unele precizări privind datoriile Republicii Moldova către Gazprom. El a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că Guvernul continue negocierile cu concernul rusesc şi speră că în zilele următoare acesta va relua livrările. Între timp, se relatează că o treime din teritoriul Republicii este deconectat de la reţelele de gaze. Valeriu Cosarciu a spus că Guvernul vede soluţia actualei crize numai prin încheierea procesului de privatizare a sectorului energetic. Cu amănunte de la Chişinău Radu Benea.

Vicepremierul Valeriu Cosarciuc, responsabil de sectorul energetic, a ţinut astăzi o conferinţă de presă pentru a combate afirmaţiile făcute în ultimul timp, potrivit cărora Republica Moldova are datorii faţă de concernul rus Gazprom. Cosarciuc a ţinut să precizeze că datoriile curente, din cauza cărora principalul furnizor de gaze naturale a stopat livrările, nu sunt ale Republicii Moldova, ci ale societăţii pe acţiuni Moldova-gaz, al cărei acţionar principal este tot concernul rus Gazprom.

În sprijinul afirmaţiilor sale, vicepremierul a mai meţionat: „Dacă să luăm aşa nişte cifre concrete – concernul Gazprom a livrat Republicii Moldova în lunile ianuarie-februarie gaze în sumă de 16 milioane 156 mii de dolari, dintre care S.A.Moldova-gaz trebuie să plătească 12 milioane 256 de mii, fiindcă 4,6 milioane de dolari este costul tranzitului de gaze pe teritoriul Republicii Moldova. Adică suma, care trebuie să fie plătită de Moldova-gaz alcătuieşte 12 milioane 256 mii dolari americani. Până la momentul actual este plătită suma de 7,4 milioane de dolari pentru aceste două luni de zile. Până la sfârşitul lunii va fi plătit încă un milion şi jumătate de dolari, asta va alcătui 8,9 milioane de dolari, sau 70 de procente din volumul gazelor livrate în luna ianuarie-februarie.”

Cât priveşte datoriile bugetului de stat, Cosarciuc a spus că acestea au fost achitate integral. Pâmă astăzi au fost transferate 22 milioane de lei. Mai mult – se vor face plăţi în avans pentru luna martie. În total vor fi transfera 33 milioane lei: „Noi am întreprins toate măsurile ca să avansăm o parte din plăţi pentru luna martie, ca totuşi să achităm o sumă mai mare pentru consumul de gaze, care n-a fost achitat de alţi consumatori, aşa cum este populaţia, cum sunt Termocom, Termocomenergo şi CET 1. Eu vă spun de Termocom şi Termocomenergo, fiindcă ei astăzi, în afară de aceea că consumă gaze, care sunt livrate de alte companii, au consumat gaze de la Moldova-gaz şi au livrat energia termică, care nu este achitată de populaţie. Populaţia astăzi achită 40 la sută gazele, iar pentru energia termică, pe care o primesc, achită şi mai puţin - dacă aici la Chişinău în jur de 25-30 de procente, atunci în centrele noastre judeţene la două-trei procente.”

Cosarciuc a mai anunţat că Guvernul continuă negocierile cu Gazprom-ul şi că, în aceste condiţii, speră că în zilele următoare acesta va relua livrările de gaze naturale. Tot aici vicepremierul a lansat un apel către populaţie să achite cât mai urgent plăţile pentru consum, iar cei care au posibilitate să facă acest lucru în avans.

Soluţia actualei crize energetice, Guvernul o vede numai prin încheierea procesului de privatizare a sectorului energetic. Cosarciuc a comunicat că mîine va fi anunţat concursul de privatizare a întreprinderilor de producere a energiei electrice şi termice, precum şi a celorlalte reţele electrice de distribuţie care au mai rămas. Referitor la alimentarea Republicii cu gaze naturale, vicepremierul a spus că aproape 50 la sută din necesităţi sunt acoperite în prezent de compania rusă Energoimpex-grup, care a încheiat contracte comerciale cu Termocom-ul şi reţelele de distribuţie.

Potrivit responsabililor de la Moldova-gaz, însă, în prezent o treime din teritoriul Republicii este deconectat de la reţele. Gazul livrat de la Energoimpex-grup este utilizat integral de Centrala cu termoficare numărul doi din Chişinău pentru producerea energiei electrice.

La aceeaşi conferinţă de presă, Valeriu Cosarciuc a fost întrebat de jurnalişti dacă există vreo legătură între intenţia Gazprom-ului de a prelua pachetele de acţiuni de la întreprinderile moldoveneşti din sectorul vinicol în contul datoriilor pentru gaze, aşa cum a anunţat astăzi ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Valeriu Bobuţac, şi sistarea livrărilor de gaze naturale. Vicepremierul a evitat să dea un răspuns concret, menţionând că la baza întreruperii livrărilor se află neonorarea plăţilor curente.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG