Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Scandal sexual în desfăşurare în Germania


Blazonul iezuiților
Blazonul iezuiților

Preoţi romano-catolici acuzaţi de abuz sexual.


Presa germană a relatat în urmă cu cîteva săptămîni despre împlicarea unor profesori iezuiţi în abuzuri sexuale. Întreaga afacere a devenit publică după ce un fost elev al colegiului „Canisius” din Berlin a relatat că devenise o victimă a unui profesor, membru al ordinului iezuit. Mai mulţi foşti elevi ai liceului au susţinut ulterior că şi ei fuseseră abuzaţi sexual de către un profesor. Persoanele respective au frecventat colegiul în urmă cu două şi chiar trei decenii. Au urmat alţi foşti elevi ai unor şcoli iezuite similare din Hamburg, Hildesheim şi Göttingen.

Aceste relatări au declanşat în Germania o adevărată avalanşă mediatică. Ziarele cît şi posturile de radio-televiziune au descoperit alte cazuri. În cele din urmă biserica romano-catolică a decis să se pronunţe public vizavi de cele întîmplate.

Într-un prim bilanţ publicat de curînd de către Ursula Raue, se vorbeşte despre aproximativ 120 de victime. Ursula Raue este persoana desemnată de către ordinul iezuit care cercetează cazurile de abuz sexual.

Într-o declaraţie dată publicităţii luni, preşedintele conferinţei episcipilor catolici, Robert Zollitsch a calificat acesta cazuri drept „crime dezgustătoare”. Totodată, arhiepiscopul şi-a cerut scuze pentru cele suferite de către victime din cauza abuzurilor comise de preoţi. Astfel de abuzuri, a mai declarat înaltul ierarh, nu pot fi tolerate, inclusiv în cadrul bisericii. Zollitsch a anunţat că directivele interne bisericeşti privind astfel de cazuri vor fi revizuite. Adică înăsprite.

Toată această discuţie a reaprins problema celibatului catolic. În ultimii ani au existat numeroase voci care au pledat pentru o liberalizare a prevederilor care interzic preoţilor catolici să se căsătorească. Pe de altă parte au existat şi voci care au susţinut că tocmai celibatul impus ar înlesni la anumiţi preoţi un comportament sexual deviant.
XS
SM
MD
LG