Linkuri accesibilitate

Formula de alianță este o noutate pentru cultura politică moldovenească


Marian Lupu împreună cu Mihai Ghimpu și Vlad Filat

Marian Lupu: „Vor fi sau nu vor fi alegeri anticipate, o vom decide în contextul formatului de patru, cred eu, până la sfârşitul acestei săptămâni.Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, este invitatul acestei emisiuni
.

Europa Liberă: Bună dimineaţa, domnule Lupu, aşa cum stau lucrurile, Dumneavoastră sunteţi mai mulţumit sau mai trist în legătură cu modul în care funcţionează Alianţa pentru Integrare Europeană?

Marian Lupu
: „Eu am fost şi rămân a fi întotdeauna pe poziţii de atitudine realistă cu referinţă la modul în care şi cum funcţionează Alianţa. O ziceam şi anterior, vreau să vă readuc aminte, că oricare formulă de alianţă este o formulă complexă, una chiar mai complicată, în comparaţie cu formula de guvernare monopartid. Este ceva nou pentru cultura politică moldovenească, dacă privim în trecut, în istorie, şi, respectiv, o formulă care duce, paralel, la necesitatea de a deprinde de a munci împreună, în alianţă, de a face compromisuri, de a demonstra principii de toleranţă şi de a pune pe prim plan nu interesele personale şi nu interesele de partid...”

Europa Liberă: Aceasta-i la modul practic. Totuşi, domnule Lupu, în Guvern se pare apar unele fisuri. Domnul prim-ministru Filat, de exemplu, pare să-i vadă pe unii dintre miniştri mai mult în campanie electorală, decât alături de domnia sa la greul guvernării. Dumneavoastră, ca membru fondator al Alianţei, împărtăşiţi supărarea domniei sale?

Marian Lupu: „Eu sunt o persoană care gândesc, fie că în Parlament, fie că la Guvern. Ar trebui să lăsăm de o parte supărările, emoţiile şi lucrul ăsta se referă la toţi, fără excepţie, cu o concentrare de atenţie pe aspectele practice, pe eficienţa activităţii, de organizare a activităţii, atât a Guvernului, cât şi a Parlamentului. De acord, diferite personaje ar putea să fie mai mult antrenate în campania electorală, dar eu cred, că ar trebui toţi să ne uităm unul la altul şi să ne spunem sincer, că, în cazul dat, toţi împreună, de o manieră comună, ne concentrăm şi lucrăm, facem lucruri concrete. Şi nu ne învinuim reciproc. Cred că aici este ascuns elementul, care de fapt vorbeşte despre adevăr, adevăr despre Alianţă şi, de fapt, vorbeşte despre responsabilitate.”

Europa Liberă: Domnul Lupu, aş propune să ascultăm acum un fragment dintr-un interviu pe care domnul Filat a avut amabilitatea să-l acorde Europei Libere în ajun.

------------------------------

Vladimir Filat: „Din dorinţa de a nu supăra pe unul sau pe altul, de a-l menaja, de a avea în vedere ce fel de caracter are, că este supărat şi aşa mai departe, şi de a menaja Alianţa, noi să nu ne ducem de râpă, în general, cu tot actul de guvernare. Din punctul meu de vedere, lucrurile trebuie să fie foarte clare, expuse foarte tranşant şi expuse având la bază realităţi, nu dorinţe. Fiindcă, în caz contrar, ştiţi că este exact ca în situaţia unui pacient, care are o bolă, spre exemplu, şi care nu o tratează la timp. Actul de guvernare este, întradevăr, un act colectiv, însă cu responsabili şi responsabilităţi punctuale, pe domenii şi lucrurile astea trebuie să fie înţelese de către toată lumea. Spuneam la începutul guvernării, că sunt conştient, că atunci când vor fi realizări şi va fi totul bine, va fi Guvernul Alianţei pentru Integrarea Europeană. Când vor apărea probleme şi vor fi situaţii dificile, atunci desigur că acest guvern se va transforma în Guvernul Filat. Conştientizând acest lucru, mi-am asumat aceste responsabilităţi, dar, să fie foarte clar, că această situaţie nu mă face să fiu mai vulnerabil sau mai reticent în ceea ce urmează să fac...”

-----------------------------

Europa Liberă: A fost un fragment dintr-un interviu acordat Europei Libere de către premierul Filat. Domnule Lupu, mai are Alianţa Guvernul său, sau au apărut probleme şi acest Executiv s-ar putea transforma în Guvernul Filat, aşa cum sugerează chiar premierul? Tot el anunţând că nu exclude şi remanieri în actualul Cabinet de miniştri.

Marian Lupu: „Sincer să vă spun, am ascultat cu multă atenţie acest pasaj din interviu; nu am prins chiar bine, care ar fi sensul adânc al celor spuse. Este o situaţie şi vreau să vă spun că situaţia în Guvern, vorbind de un Guvern de Alianţă, nu diferă de situaţia în Parlament. Şi acolo şi acolo este nevoie de organizare a muncii, de colaborare între oameni, fie că e vorba de miniştri, fie că e vorba de parlamentari. Conteză nu mofturile, conteză nu supărările, contează nu priorităţile personale şi interesele personale, dar capacitatea fiecăruia în parte şi a tuturor împreună să se muncească. Acum eu nu aş pune întrebarea, că s-a transformat Guvernul într-un fel de guvern, sau s-a transformat el într-un alt fel de guvern. Este o responsabilitate a noastră, a tuturor, în faţa oamenilor...”

Europa Liberă: Dar trebuie sau nu remanieri în Guvern?

Marian Lupu: „Oamenii ne privesc cu nădejde şi cu aşteptări... Eu aş vrea să ştiu un lucru – de fapt, dacă cineva vorbeşte de remanieri, trebuie să spună foarte clar şi tranşant că uite aici nu merge, cutărescu nu merge, de ce nu merge. Şi mă gândesc la fel, că înainte de a face asemenea declaraţii, probabil, că aceste probleme ar fi trebuit să fie discutate în cadrul Alianţei, în format de patru şi pas cu pas, persoană cu persoană şi să se vadă, dacă într-adevăr este un lucru obiectiv, că persoana face un lucru prost, sau că noi vorbim de altă cauză.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, colegul Dumneavoastră de coaliţie, Vlad Filat, mai spunea zilele trecute că pe lângă unii miniştri „s-au aciuat”, cum se exprima dânsul, monopolişti în căutarea de ocrotire, după ce au pierdut-o pe cea a PCRM. Ştiţi şi Dumneavoastră ceva concret în acest sens? Sunteţi la fel de îngrijorat ca şi liderul libera-democrat?

Marian Lupu: „Eu aş fi dorit de fapt, atunci când vorbim de lucruri concrete ele să sune de o manieră foarte şi foarte concretă. Fiindcă impresia mea este că s-ar putea ca unii..., s-a spus de miniştri, de ce nu? Am putea să luăm şi mai sus, chiar ei singuri să se transforme deja în monopolişti şi în oligarhi; astea cam mi-ar fi comentariile la etapa zilei de astăzi.”

Europa Liberă: Dar nu vreţi să spuneţi cine?

Marian Lupu: „Ştiţi, nu deprind să fac speculaţii. Aleg lucrurile concrete, ele trebuie să fie concrete, probate. Cel puţin, la etapa zilei de azi aş prefera să rămân pe această poziţie, reieşind din acele informaţii, de care dispun şi eu.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, în altă ordine de idei – unii ar spune că iniţiativa Dumneavoastră privind instituirea unor condiţii egale de pensionare, ar fi un fel de preludiu pentru o eventuală campanie electorală. Vor fi sau nu alegeri anticipate?

Marian Lupu: „Întâi de toate vreau să vă spun că această iniţiativă nu este prima şi nu este ultima în şirul de acţiuni, pe care le-a întreprins şi le va întreprinde Partidul Democrat în contextul de reforme economice, sociale, în contextul de schimbări de situaţii în diferite domenii. Şi vreau să vă zic că această iniţiativă nicidecum nu a fost şi nu este un preludiu pentru anumite acţiuni de viitor. S-a discutat foarte mult la acest subiect în trecut, am promis la oameni...”

Europa Liberă: Dar de ce credeţi că pe parcursul a opt ani...

Marian Lupu: „...nu vă supăraţi, vă rog, daţi-mi voie să termin ideea. Deci, nu este un preludiu, ci este un rezultat al discuţiilor şi promisiunii, pe care am făcut-o pentru oamenii, pentru acei oameni cu care m-am întâlnit de multe ori în trecut. Iată că, fiind dată promisiunea, venim şi cu realizarea acesteia.

Opt ani de zile, m-aţi întrebat de ce nu s-a mers pe această cale? Vreau să vă spun că în 2002-2003 a fost făcută o asemenea tentativă, însă a suferit eşec. Ori că a fost o acţiune voluntară, ori că involuntară, însă, repet, acţiunea a suferit eşec, fiindcă s-a dorit ca această acţiune să poarte şi un caracter retroactiv. Eu am ţinut cont de acea experienţă de acum şapte ani de zile şi în timpul apropiat vom veni cu proiectul de lege, deja înregistrat în Parlament, să-l discutăm. Sunt mai mult ca sigur că toţi colegii noştri o să voteze acest proiect de lege.”

Europa Liberă: Dar vor fi sau nu alegeri anticipate?


Marian Lupu: „Vor fi sau nu vor fi alegeri anticipate, o vom decide, zic eu, în contextul formatului de patru, precum am anunţat-o şi anterior, cred eu, până la sfârşitul acestei săptămâni, ca urmare a întrevederii pe care o vom avea din nou cu conducerea Comisiei de la Veneţia.”

Europa Liberă: Domnule preşedinte, preafericitul Kiril, patriarhul Rusiei, cu care v-aţi întâlnit recent, a urat moldovenilor să treacă cu bine de încercările politice, care s-au abătut asupra lor. Despre ce încercări ar fi vorba, de vreme ce a existat până acum o guvernare, se pare, stabilă a Alianţei non-comuniste?

Marian Lupu: „Eu cred că aş exprima punctul meu propriu de vedere, fiindcă când vorbim de probleme politice, nu neapărat înseamnă să facem referinţă la, de exemplu, la calitatea guvernării sau la schimbarea de putere în Republica Moldova. Probleme politice ar însemna, să nu fie cu supărare pentru nimeni, dar şi starea de incertitudine, starea de criză politică în Republica Moldova. Fiindcă suntem în faţa întrebării – vor fi alegeri anticipate, nu vor fi alegeri anticipate, care este în continuare formula care ne permite să depăşim această criză politică. Nimeni nu poate să nege, că acestea sunt probleme, care există şi care frământă întreaga societate şi eu gândesc că această doleanţă, sau acest mesaj al înalt sfinţiei sale este unul de bună voinţă şi este unul care, cu adevărat, se referă la grija pentru enoriaşi şi grija pentru ţară, de ce nu, fiindcă este o grijă a noastră comună, a noastră a tuturor care locuiesc aici.”

Europa Liberă: Atunci când luaţi o atitudine specifică, cel puţin, deosebită faţă de cea a colegilor din coaliţia liberal-democrată, fie că este vorba de monumentul comsomoliştilor, de exemplu, de denumirea limbii vorbite în Republica Moldova, de scutul antirachetă, sau de unele afirmaţii ale demnitarilor de la Bucureşti, o faceţi în numele alegătorilor Partidului Democrat şi ai PCRM, deopotrivă, sau este o convingere a Dumneavoastră?


Marian Lupu: „Haideţi s-o luăm de la început. Vreau să readuc aminte tuturor radioascultătorilor cum am venit în Alianţă toţi împreună. Sper că vă aduceţi aminte şi Dumneavoastră, Valentina, că înainte de a porni pe calea negocierilor, în luna august, am organizat o conferinţă de presă şi am anunţat principiile bazate pe care noi mergem la aceste negocieri. A fost? A fost. Deci, conform acestor principii, şi apropo, lista acelor principii erau foarte clare indicate şi acelea, care se referă la situaţiile particulare, pe care le-aţi menţionat şi Dumneavoastră.

Am mers la negocieri, am stabilit un acord, că vom respecta setul de principii, printre care şi-au găsit locul şi princiiple cu care am mers noi la negocieri. Deci, ceea ce exprimă ca poziţie Partidul Democrat nu este o poziţie conjuncturală. Ea a fost deschis anunţată, de la bun început. Nu este surpriză pentru nimeni – astea sunt convingerile noastre, astea sunt elementele cheie a platformei politice a Partidului Democrat şi, în mod normal, un partid serios nu se schimbă la faţă, să-i spun figurativ, odată cu unele circumstanţe conjuncturale, ci merge ferm şi consecvent în apărarea acelor principii şi poziţii, purtător al cărora este forţa politică respectivă.

Europa Liberă: Şi în finalul acestei discuţii, din păcate, domnule Lupu, sondajele arată că populaţia vă doreşte, în continuare, ca şef al statului. Dumneavostră vă mai doriţi această funcţie şi în ce mod aţi dori s-o obţineţi – prin votul deputaţilor, prin cel al întregului electorat?

Marian Lupu: „Este ceva la mijloc, nu aş vrea să mă lansez într-o analiză eventuală ce anume, dar nu prea sună bine – vă doriţi acest post sau nu. În sens bun al cuvântului – da! Mi-l doresc, dar mi-l doresc nu ca un scop în sine, dar ca o posibilitate de a influenţa lucrurile. Sunt mai mult ca sigur, că dacă un şef de stat ar fi fost deja ales, potrivit Constituţiei, potrivit legii, s-ar putea ca şi lucrurile în Republica Moldova să fi stat puţin-puţin altfel decât sunt astăzi, însă în sensul mai bun al cuvântului. Cum mi-aşi dori? Ca acest lucru să se întâmple?

Europa Liberă: Şi e posibil să se mai întâmple?


Marian Lupu
: „Am zis-o de mai multe ori, cred că cea mai potrivită modalitate pentru alegerea şefului statului pentru Republica Moldova sunt alegerile directe de către oameni, de către popor şi în aşa mod un şef de stat este într-adevăr un adevarat şef de stat şi eu gândesc că ar trebui să revenim la această formulă. Este tot subiect de discuţie în cadrul Alianţei. La întrebarea dacă se va alege sau nu, haideţi să fim realişti, oricum, în orice circumstanţe, un şef de stat se va alege.”
XS
SM
MD
LG