Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton: „Invităm Rusia să se alăture NATO în crearea unui sistem antirachetă"


Hillary Clinton

Secretarul de stat american respinge însă propunerea Moscovei de a încheia un nou tratat de securitate europeană

Secretarul de stat american Hillary Clinton, a spus că Rusia şi NATO ar trebuie să coopereze mai strâns pentru combaterea unor ameninţări globale ca proliferarea nucleară, terorismul, pirateria şi securitatea cibernetică. Vorbind aseară la Washington despre viitorul Alianţei Nord-Atlantice, Clinton a respins presiunile ruseşti pentru încheierea unui nou tratat de securitate în Europa.

În discursul său de la Consiliul Atlantic, un institut de studii politice din Washington, secretarul de stat Hillary Clinton a respins fără drept de apel ideea rusească a încheierii unui nou tratat de securitate europeană, care, spune Moscova, ar răspunde mai bine realităţilor secolului XXI.

Analiştii spun că Rusia încearcă astfel să dilueze rolul NATO, şi nu doar în Europa, demonstrînd că Alianţa Nord-Atlantică este încă percepută de ruşi ca o structură dacă nu ostilă, cel puţin concurentă.

Secretarul de stat are o altă opinie. Hillary Clinton a spus că Rusia se confruntă cu ameninţări la adresa securităţii sale, dar NATO nu se numără printre ele. Doamna Clinton a spus că Rusia ar trebui să devină un partener al alianţei în efortul de prevenire a răspândirii armelor atomice, dar şi în apărarea antirachetă.

Rusia se opune vehement primirii în NATO a Georgiei şi Ucrainei şi a criticat varianta revizuită a proiectului scutului antirachetă american, care ar urma să aibă elemente în România, printre alte ţări.

Aseară, doamna Clinton a spus că este conştientă de opoziţa ruşilor faţă de planurile care au în vedere România. Ea a mers însă mai departe decât până acum în calmarea temerilor ruseşti, invitînd Moscova să participe la proiect. „Invităm Rusia să se alăture NATO în crearea unui sistem de apărare antirachetă care să poată proteja toţi cetăţenii Europei, şi pe cei ai Rusiei”, a spus Clinton.

Secretarul de stat a asigurat Europa că Statele Unite sunt în continuare interesate de securitatea aliaţilor de peste ocean, chiar dacă se concentrează asupra unor evenimente de pe alte continente: din Afganistan, Iran, Irak şi chiar China.

Tot pe teme europene, Clinton a recunoscut că Statele Unite au stat multă vreme în cumpănă în privinţa cooperării dintre NATO şi Uniunea Europeană, dar a adăugat că ezitarea nu-şi mai are locul. „Nu percepem Uniunea European ca pe un concurent al Alianţei Nord-Atlantice. O Europă puternică este un partener esenţial pentru NATO şi pentru Statele Unite”, a spus Hillary Clinton.

AP relatează că la dialogul cu publicul de după discurs, doamna Clinton a fost întrebată dacă-şi poate imagina primirea Rusiei în NATO. „Eu pot - a răspuns secretarul de stat - dar nu ştiu dacă ruşii îşi pot imagina aşa ceva”.
XS
SM
MD
LG