Linkuri accesibilitate

Mesaj din Portugalia: Sînt foarte multe bariere întîlnite de oameni acasă


Vedere din Lisabona
Vedere din Lisabona

Natalia Seculteanu: Cu părere de rău din lipsă de timp, demnitarii nu au reuşit să răspundă la toate întrebările şi solicitările oamenilor.

Preşeditele interimar Mihai Ghimpu le-a spus moldovenilor din Portugalia că îşi doreşte ca toţi cetăţenii Republicii Moldova de peste hotare să găsească la întoarcerea în ţară „un trai decent” şi „un stat de drept şi democratic”. El i-a îndemnat, totuşi, să aibă puţină răbdare. Vizita oficială în Portugalia a delegaţiei parlamentare condusă de Mihai Ghimpu se încheie astăzi. Despre rezultatele ei şi problemele diasporei moldovene am discutat cu preşedinta Asociaţiei Femeilor Moldave din Portugalia, Natalia Seculteanu.

Europa Liberă: Dna Seculteanu, cum a decurs întîlnirea şi cu ce gânduri aţi mers la această întâlnire?

Natalia Seculteanu: La întâlnire au fost peste 400 de moldoveni. Cu părere de rău din lipsă de timp, demnitarii nu au reuşit să răspundă la toate întrebările şi solicitările oamenilor. Am cerut să se ducă tratative pentru deschiderea unei ambasade a Portugaliei în Republica Moldova. De zeci de ani trebuie să plecăm după vize în România. De asemenea am întrebat delegaţia noastră care este viitorul care ne aşteaptă acasă.
La Lisabona (photo Vlad Sokhin/Demotix)


Europa Liberă: Ce ar trebui să se întâmple aici, acasă, ca moldovenii plecaţi peste hotare să se întoarcă?


Natalia Seculteanu
: Oamenii să poată să-şi deschidă un bussines mic şi să nu întâlnească atâtea bariere, să nu plătească impozite aşa mari. Să fie un ajutor din partea Guvernului pentru că oamenii când vin din ţările europene au o experienţă mai bună de lucru, însă sunt foarte multe bariere cu care oamenii se confruntă acasă.

Europa Liberă: Care ar fi acestea?

Natalia Seculteanu: În primul rând cu actele, apoi nu au nicio susţinere din partea statului, chiar şi cei care ar vrea să deschidă un bussines în agricultură. Sunt oameni care au bani mari şi nu ne lasă să lucrăm acasă şi să facem ceva.

Europa Liberă: Dna Seculteanu, credeţi că actualul Guvern ar putea să-i ajute pe moldovenii plecaţi la muncă în Portugalia?

Natalia Seculteanu
: Acum, în primii ani, cred că nu. Chiar şi dl Ghimpu ne-a spus să mai răbdăm oleacă aici unde suntem. Însă sunt şi moldoveni care vor să se reîntoarcă acasă, poate unul sau doi din o mie. Totuşi oamenii nu-şi pierd speranţa. Noi însă mai stăm aici, cât mai avem de lucru. Copii sunt aici şi merg la şcoală, mai avem unele lucruri care ne leagă de Portugalia, de aceea nu suntem hotărâţi când ne întoarcem acasă.

Europa Liberă: Vă gândiţi să vă întoarceţi acasă?

Natalia Seculteanu: Da, însă nu în curând, poate peste vreo 5 ani. Să vedem cum vor evolua lucrurile.

Europa Liberă: Dorul e mare?


Natalia Seculteanu
: E mare. Uneori ne pare rău că am lăsat atâţia ani aici şi vedem că sunt acasă oameni care s-au ridicat şi care trăiesc poate mai bine ca noi, îşi permit mai multe ca noi. Undeva în suflet ne pare rău, poate am pierdut, poate am câştigat. Ne vom întoarce. Dacă nu va fi bine... ne vom întoarce înapoi în Portugalia până la pensie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG