Linkuri accesibilitate

Reforma sistemului de asigurări medicale în Statele Unite sub semnul întrebării


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama

Presedintele va fi nevoit, dupa toate probabilitatile, sa se multumeasca cu o versiune care nu va oferi asigurare medicala multor oameni.

Dupa ce a ramas cu o majoritate insuficienta in Senat, presedintele Statelor Unite, Barack Obama incearca inca o data sa obtina aprobarea unui plan de reformare a sistemului medical. Are sanse de reusita ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La un an dupa ce a cerut reformarea fundamentala a sistemului de ingrijire medicala in America, Barack Obama nu poate spera decit sa obtina o varianta diluata a planului sau. Actuala versiune a Partidului Democrat, adoptata in Senat—un plan in valoare de 1 bilion de dolari—ar asigura medical 31 de milioane de americani, care in prezent nu sint asigurati.

O alternativa de asigurare de stat – care figurase in varianta initiala—nu va fi inclusa, spre nemultumirea celor aflati la stinga spectrului politic. Republicanii intreaba cum va fi finantat planul si sint sceptici in legatura cu premiza lui Obama ca deficitul bugetar nu va creste. Presedintele incearca de data asta si ceva nou, marind prerogativele guvernului federal de a pune limite majorarilor de preturi la premiile de asigurare, care au infuriat populatia in California si in alte state.

Planul administratiei Obama va da astazi startul summitului cu privire la aceasta chestiune, care se doreste o incercare bipartizana de a oferi Congresului o sansa sa actioneze. Republicanii spun insa ca noua varianta nu este altceva decit o combinatie a celor doua versiuni democrate – din Camera Reprezentantilor si Senat – cu care populatia nu e de acord.

Opozitia stie ca se afla intr-o pozitie avantajoasa in pragul alegerilor pentru Congres din toamna si nu are interesul sa le ofere lui Obama si democratilor o victorie politica. In final, americanii, care au fost martori si participanti la o dezbatere vizind modificari majore in sistemul de ingrijire a sanatatii, vor avea parte acum de mici schimbari, sau nici macar atit.

Presedintele va fi nevoit dupa toate probabilitatile sa se multumeasca cu putin – o versiune care nu va oferi asigurare medicala multor oameni. Dar din perspectiva politica, orice este pentru Obama mai bine decit nimic. O noua lege fie si slaba ii ofera sefului executivului oportunitatea sa declare victorie, tinind cont ca partizanatul politic a atins cote fara precedent.

Stinga Partidului Democrat se intreaba insa ce a mai ramas din intentia initiala de a oferi asigurare tuturor americanilor. Cu alte cuvinte presedintele ar putea intimpina dificultati, la vot, chiar si cu propriul sau partid. Iar varianta adoptata ar putea semana cu unele promovate de-a lungul acestui an de opozitia republicana.
XS
SM
MD
LG