Linkuri accesibilitate

UE deplînge stagnarea negocierilor în problema transnistreană


Catherine Ashton

Miniștrii de externe UE dau curs cererii Chișinăului și suspendă interdicția de călătorie în Uniune impusă liderilor de la Tiraspol

Ministrii de externe ai Uniunii Europene au discutat, la reuniunea lor obisnuita, despre situatia din Ucraina, tensiunile dintre Belarus si Polonia, evolutiile din Afganistan si Iran si au aprobat o declaratie referitoare la relatiile dintre Uniunea Europeana si Moldova. Potrivit corespondentului nostru, declaratia referitoare la Moldova deplinge lipsa de progrese in negocierile legate de solutionarea crizei transnistrene. Uniunea Europeana a prelungit pentru 1 an interdictia pentru liderii transnistreni de a intra in tarile UE, suspendind-o insa pinã la sfirsitul lunii septembrie. 3 persoane au fost scoase de pe aceasta lista.

Amintim ca in efortul de consolidare a increderii intre cele doua maluri ale Nistrului, Chisinaul a propus suspendarea interzicerii calatoriilor liderilor dela Tiraspol in spatiul comunitar pina in luna septembrie, in speranta ca aceasta masura va determina autoritatile separatiste sa revina la masa de negocieri in formula 5 + 2 – adica Chisinaul si Tiraspolul, OSCE, Rusia si Ucraina ca mediatori si Statele Unite si Uniunea Europeana ca observatori.

In ultimul timp diplomatia de la Chisinau a facut eforturi sustinute pentru a-si promova imaginea in cadrul Uniunii si pentru a obtine nu numai sprijin politic din partea tarilor Uniunii, dar si sprijin financiar concret. O directie clara a diplomatiei moldovene a fost catre tarile Uniunii din regiune de la Romania, la tarile Baltice, Polonia si Ungaria. Reamintim ca anul viitor presedintia rotativa a Uniunii va fi detinuta de Polonia si Ungaria, tari care vor putea avea un cuvint important de spus in relatia viitoare Chisinau-Bruxelles.

Polonia a adus astazi in discutia ministrilor de externe comunitari situatia minoritatii poloneze din Belarus, de 400 de mii de oameni, comunitate care a devenit din ce in ce mai ingrijorata de politica regimului de la Minsk. Zeci de activisti polonezi au fost arestati pentru scurt timp saptamina trecuta si mai multe cladiri apartinind comunitatii poloneze au fost confiscate. Comunitatea polonezilor din Belarus este divizata intre cei care sustin politica Minskului si cei care pledeaza pentru reforma democratica si apropierea reala de standardele europene a Belarusului. Intr-o scrisoare trimisa de Polonia Uniunii Europene, ca urmare acestor evolutii, se exprima indoiala ca regimul de la Minsk ar cauta intr-adevar o apropiere de Uniunea Europeana. Belarus este inclus in programul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, impreuna cu alte 5 tari, printre care si Republica Moldova.

Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton a declarat: Sintem ingrijorati de actiunile politiei impotriva Uniunii Polonezilor din Belarus si a presedintei acesteia, Angelika Borys. Aceste evolutii reprezinta un pas inapoi in relatiile noastre cu Belarus.
XS
SM
MD
LG