Linkuri accesibilitate

Premiile celei de a 60-a ediții a Berlinalei


Filmul „Eu cînd vreau să fluier, fluier” regizat de Florin Șerban obține un Urs de argint și premiul Alfred Bauer

Cea de-a 60-a ediţia a Berlinalei s-a încheiat cu festivitatea decernării premiilor. Juriul internaţional, prezidat de regizorul german Werner Herzog, a acordat marele premiu al Festivalului, Ursul de Aur, filmului „Miere”, realizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu.

În film se povesteşte despre relaţia între un tată şi fiu, care recoltează miere într-un peisaj arhaic. Regizorul a ţinut să precizeze în timpul festivităţii decernării premiilor că prin pelicula sa a încercat să atragă şi atenţia asupra unui peisaj unic, periclitat de un proiect de industrializare

Filmul de debut al regizorului român, Florin Şerban, „Eu cînd vreau să fluier, fluier”, a obţinut două premii. Povestirea despre un tînăr deţinut a fost distinsă cu un Urs de Argint. Pe lîngă acest mare premiu al juriului, pelicula lui Şerban a mai fost distinsă şi cu Premiul „Alfred Bauer”.

Silviu (interpretat de George Piştereanu) este un tînăr deţinut. Cînd află că mama lui vrea să-l ducă pe fratele său mai mic în Italia, el încearcă s-o împiedice, apelînd la o acţiune cît se poate de drastică. O ia ca ostatecă pe o studentă (Ada Condeescu) care face practică în penitenciar. El crede că prin această acţiune violent-nechibzuită o va determina pe maică-sa să-şi schimbe planul. Filmul reflectă în mod realist cotidianul închisorilor din România de astăzi şi strategiile de supravieţuire a deţinuţilor.

Despre problemele ivite în cursul contactelor şi muncii cu deţinuţii care au avut roluri în această peliculă a relatat George Piştereanu, cel care a jucat rolul principal în acest film premiat.

Tot cu două premii a fost distins şi filmul regizorului rus Alexei Popogrebskî, „Cum am sfîrşit în vara asta“. Filmul a luat doi Urşi de argint, pentru cel mai bun rol masculin (Grigori Dobrîghin; ex aequo Serghei Puskepalis) şi pentru realizarea artistică deosebită a operatorului (Pavel Kostomarov).

Pentru cea mai bună regie a fost distins cu un Urs de Argint marele absent al Berlinalei, Roman Polanski, realizatorul filmului „The Ghost Writer”.

Pentru cel mai bun rol feminin - în filmul „Caterpillar” de Koji Wakamatsu - a fost distinsă actriţa japoneză Shinobu Terajima - tot cu un Urs de Argint.

Pentru cel mai bun scenariu (scris de Wang Quan'an şi Na Jin) a fost premiat, tot cu un Urs de Argint, filmul chinez „Despărţiţi - împreună”, în regia lui Wang Quan'an.
XS
SM
MD
LG