Linkuri accesibilitate

„O apostrofare probînd lipsa de educație"


Arcadie Barbăroșie
Arcadie Barbăroșie

Arcadie Barbăroșie (IPP) despre altercația din Parlament dintre Mihai Ghimpu (PL) și Oleg Reidman (PCRM)

La sfirsitul saptaminii trecute, in timpul unei dezbateri din Parlamentul de la Chisinau, presedintele parlamentului si presedinte interimar al Moldovei Mihai Ghmpu l-a apostrofat pe deputatul comunist Oleg Reidman facind referire la etnicitatea sa. Deputatul opozitiei a calificat declaratia drept „ rusinoasa”. Radio Europa Libera a aruncat o noua privire asupra acestui schimb de replici.

Arcadie Barbarosie
: Nu e bine ca s-a intamplat chestia asta, pentru ca nu are absolut nicio relevanta. Dupa mine, domnul Reidman a raspuns demn la aceasta declaratie a domnului Ghimpu. Nu este bine pentru ca se refera la apartenenta etnico-religioasa a domnului Reidman, care nu are relevanta pentru calitatea de membru a parlamentului. Membrii parlamentului reprezinta alegatori care pot fi de diferita identitate, apartenenta etnica, sociala, etc. Desigur ca in toiul luptei in Parlament, parlamentarii isi permit lucruri destul de dure. Am vazut candva in Parlamentul britanic o culegere de declaratii de orice fel. Dar nu cred ca trebuie sa urmam exemplele cele mai proaste.

Paul Hodorogea: Nu este totusi o atitudine europeana.

Arcadie Barbarosie: Nu m-as referi la chestiuni de atitudine europeana sau neuropeana. Eu m-as referi mai degraba la educatie. Cred ca nu este bine sa spui aceste lucruri si in Parlamentul Japoniei sau Australiei, pentru ca peste tot membrii parlamentului reprezinta niste alegatori. Domnul Reidman putea foarte bine sa-i zica: „Domnule Ghimpu, cunosc si eu multi romani de o cultura aleasa. Cu parere de rau ii faceti de rusine, si punctum.” Asta ar fi fost o replica echivalenta. Dar, zic inca o data, nu este corect, nu este bine, nu este civilizat, nu numai din considerente de aderenta la valorile europene. Este aderenta la valorile general-umane.
Previous Next

XS
SM
MD
LG