Linkuri accesibilitate

Încercări de substituire a activităţii guvernului prin iniţiative proprii


Vlad Filat
Vlad Filat

Premierul Vlad Filat reproşează unor miniştri, fără a-i numi, că nu au lichidat încă monopolurile create în timpul guvernării comuniste

Primul ministru Vlad Filat speră că unitatea guvernului său se va păstra în ciuda unor divergenţe pe care le are cu unii miniştri trimişi în guvern de partidele Alianţei pentru Integrarea Europeană. Într-un interviu cu Europa Liberă, acordat azi diminaţă Valentinei Ursu şi lui Alexandru Canţîr, primul ministru a spus că orice divergenţe în sânul guvernului pot fi depăşite prin discuţii deschise, în faţa publicului.

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a sugerat că formaţiunile partenere în Alianţa pentru Integrarea Europeană şi-ar controla prea mult miniştrii, împiedicîndu-i să îndeplinească programul guvernului: “Se încearcă un fel de substituire a activităţii guvernului prin anumite iniţiative venite din partea unui partid sau altuia. Eu cel puţin, împreună cu colegii din partid, o să activăm în guvern mergînd la implementarea programului de activitate a guvernului, aşa cum ne-am asumat şi cum am primit mandate din partea parlamentului, ceea ce înseamnă mandate din partea alegătorilor”.

Vlad Filat le reproşează unor miniştri, fără a-i numi, că nu şi-ar duce la îndeplinire promisiunile de lichidare a unor monopoluri care s-au creat în comerţ în perioada guvernării precedente şi ar menţine preţurile la un nivel prea mare.

Dar şeful guvernului are o dilemă: “Eu ce trebuie să fac, să spun că au rămas monopoluri pe domenii foarte importante şi nu s-a făcut absolut nimic? Că există instituţii în stat, responsabile direct de această situaţie... Să continui să preiau responsabilitatea direct asupra mea? Am făcut lucrul ăsta până în prezent. Actul de guvernare este, într-adevăr, un act colectiv. Însă cu responsabili şi responsabilităţi punctuale, pe domenii. Şi lucrurile astea trebuie să fie înţelese de către toată lumea".

Chiar şi aşa, primul ministru crede că el şi partidul său vor avea cel mai mult de plătit în cazul unei guvernări nereuşite: “Spuneam la începutul guvernării că, atunci când vor fi realizări şi va fi totul bine, va fi guvernul Alianţei pentru Integrarea Europeană. Când vor apărea probleme şi situaţii dificile, atunci, sigur, acest Guvern se va transforma în Guvernul Filat”.

În ciuda divergenţelor, primul ministru crede că partidele Alianţei pentru Integrarea Europeană au o motivaţie puternică să rămână unite, iar această motivaţie nu a dispărut: “Sper că în continuare, având obiective comune, aşa cum am spus de atâtea ori, vom rămâne împreună. În caz contrar, celor care nu înţeleg că doar unitatea va da eficienţă actului de guvernare şi apreciere din partea alegătorilor, urmează să dea socoteală, tot în faţa alegătorilor”.

Vlad Filat a mai spus că îşi depune mandatul de deputat înainte de expirarea termenului legal de jumătate de an în care poate îndeplini funcţia de prim-ministru, rămânînd şi parlamentar. În afară de el, singurul membru al cabinetului care a renunţat până acum la mandatul de deputat este ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, delegată în guvern de Partidul Democrat.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG