Linkuri accesibilitate

Exponent al nepotismului - protejat al lui Adrian Năstase, soț al unei eurodeputate

La 38 de ani Victor Ponta a devenit seful socialistilor romani, dupa un congres complicat in care tabara fostului lider, Mircea Geoana a incercat prin mijloace mai mult sau mai putin ortodoxe sa-l mentina la putere. Victor Ponta, fost procuror pina in 2002, a ajuns in partid adus de Adrian Nastase pe vremea cind acesta era premier si a avansat repede in ierarhia socialistilor. Crescut la scoala lui Adrian Nastase, Victor Ponta a fost ajutat sa cistige alegerile in interiorul partidului de vechea garda, de aceea tineretea sa nu este o garantie pentru reformarea socialistilor romani.

In spatele lui Victor Ponta se aude vocea mentorului sau Adrian Nastase, care a condus cu mina de fier nu doar partidul, ci si guvernul roman in perioada 2000-2004. De aceea se presupune ca in perioada urmatoare socialistii vor deveni mai puternici, mai organizati si mai hotariti sa submineze actuala putere de dreapta care guverneaza Romania. Mircea Geoana a pierdut conducerea socialistilor dupa un lung sir de erori, care au dus pe de o parte la ratarea prezidentialelor din decembrie, si pe de alta parte la ridiculizarea sa dupa ce a vorbit despre forte oculte folosite de presedintele Traian Basescu pentru a cistiga un nou mandat in fruntea Romaniei.

Noul lider al socialistilor romani are o pozitie destul de complicata in fruntea partidului, fiind cu sau fara voia sa un exponent al nepotismului: socrul sau este un vechi si activ fruntas al partidului, iar sotia sa este europarlamentar. In orice caz, ca urmas al liniei dure a socialistilor, Victor Ponta garanteaza mai degraba continuitatea, decit innoirea. In acelasi timp a fost reprezentantul liniei antireformiste in perioada schimbarilor din justitie, schimbari cerute de Bruxelles inaintea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Cu alura de adolescent intirziat, Victor Ponta are, insa, o serie de calitati necesare unui lider: este bun vorbitor, spontan si cu simtul umorului. In lipseste, totusi, ideologia si baza doctrinara. La fel ca mentorul sau, Adrian Nastase, noul lider al socialistilor va putea face ordine in partid, dar ii va fi foarte greu sa-l puna pe sinele stingii, pentru a-l putea aduce mai aproape de tineri si de intelectuali. Deoacamdata baza electorala a socialistilor romani este formata din pensionari, oameni needucati si locuitori ai mediului rural.

XS
SM
MD
LG