Linkuri accesibilitate

Ce-ar fi dacă s-ar repeta scenariul Cuza-Vodă? (Adevărul)


Care ar fi totuși problemele?

Lipsite de entuziasm, comentariile despre alegerile de la Partidul Social Democrat sunt departe de a domina presa de azi. Complet detasat de victoria lui Victor Ponta, Grigore Cartianu, de la Adevarul, prefera sa puna in pagina o “nastrusnicie” (cuvantul ii apartine). O scurta introducere despre recenta vizita a lui Traian Basescu la Chisinau, intr-un context favorabil; un regret ca destramarea Uniunii Sovietica nu a fost fructificata pentru unirea Moldovei cu Romania, dupa care direct bomba: ce-ar fi daca s-ar repeta scenariul Cuza-Voda? Ce-ar fi, adica, daca Basescu sau succesorul lui s-ar alege presedinte si la Bucuresti si la Chisinau? Cartianu este constient ca va fi nevoie de referendumuri pentru aceasta alegere, pentru schimbarea a doua constitutii, dar nu dezarmeaza. “Marile decizii istorice au nevoie de viziune si de curaj” – spune el. ( Care ar fi totusi problemele? Acceptul Uniunii Europene, economia prabusita a Moldovei, costurile unificarii, puternica minoritate rusa din Moldova si, deloc in ultimul rand, prezenta armatei ruse in Transnistria).

Evenimentul zilei publica un reportaj special de la Prut, acolo unde guvernul moldovean a dispus sa fie dat jos gardul de sarma ghimpata care separa Republica Moldova de Romania. Cu atat mai mult cu cat la 31 martie intra in vigoare noul acord de mic trafic la frontiera, prin care 1,2 milioane de basarabeni vor putea intra liber in Romania. Reportajul din Evenimentul ii asculta pe oamenii din Costuleni. Cei mai in varsta isi dau seama ca sunt ultimii care mai stiu sa spuna povestea gardului, pentru ca nimeni sa n-o mai retraiasca. In Ungheni, oamenii au griji mai marunte: cei din marginea satului, care foloseau sarma ghimpata drept latura a proprietatii lor, vor trebui sa-si completeze singuri imprejmuirea.

Romania libera a postat pe pagina electronica inca de sambata o stire despre ultima conferitna de presa a lui Vladimir Voronin. Intrebat despre cheltuielile exorbitante ale fiului sau, fostul lider comunist nu a raspuns, dar s-a intrecut in remarce la limita decentei, adresate unei jurnaliste a ProTV si tinutelor ei pe ecran.

Voronin este pomenit si in Adevarul, dar in legatura cu depozitiile tinerelor agresate de autoritatile comuniste in timpul protestelor din 7 aprilie anul trecut. Batai si vorbe insultatoare, conditii improprii in camerele de arest.
XS
SM
MD
LG