Linkuri accesibilitate

România: Victor Ponta în fruntea PSD


Victor Ponta
Victor Ponta

Noul lider social-democrat Victor Ponta are sprijinul lui Iliescu şi pe al fostului lider de partid Adrian Năstase.

Cel mai puternic partid de opoziţie din România şi-a ales un nou preşedinte, în persoana lui Victor Ponta. În vârstă de 37 de ani, Ponta preia şefia social-democraţilor de la Mircea Geoană. Despre efectele posibile pe scena politică românească, o relatare Reuter rezumată de Mircea Ţicudean.

Într-o corespondenţă de la Bucureşti, agenţia Reuter scrie că alegerea tânărului Victor Ponta în fruntea PSD prevesteşte o opoziţie mai fermă faţă de planurile guvernului României de a reduce cheltuielile bugetare, aşa cum a promis Fondului Monetar Internaţional.

Discordia sporită dintre putere şi opoziţie, continuă Reuter, face mai puţin probabilă schimbarea reală în România, ca şi ieşirea ţării din recesiunea economică acută. Nu întâmplător, reprezentanţii puterii de la Bucureşti au spus înaintea alegerilor interne din PSD că ar dori victoria lui Mircea Geoană. Sub conducerea lui, credeau guvernanţii, social-democraţii şi-ar fi continuat fragmentarea şi certurile interne, fiind un adversar mai puţin redutabil.

În discursul său de după alegerea în funcţie, Ponta a spus că va face totul pentru reunificarea partidului, pe care l-a comparat cu pasărea Phoenix, renăscută din propria cenuşă. Partidul Social-Democrat a trecut prin vremuri grele mai ales după ce candidatul său la preşedinţie Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului trecut, câştigate de preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu. Ultima lovitură pentru PSD a fost chiar luna aceasta, când fondatorul partidului, fostul preşdinte al României Ion Iliescu, a renunţat la funcţia de preşedinte de onoare al formaţiunii.

Noul lider social-democrat Victor Ponta are sprijinul lui Iliescu şi pe al fostului lider de partid Adrian Năstase. După votul de ieri, Iliescu a spus că victoria lui Ponta este un semnal al schimbării şi că îl va ajuta pe noul lider cât va putea, fără să revină însă în funcţia de preşedinte de onoare al partidului.

Agenţia Reuter scrie că Victor Ponta, un politician descris ca „foarte vocal”, are şanse să devină candidat la preşedinţia ţării la alegerile din 2014.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Politigraf

XS
SM
MD
LG