Linkuri accesibilitate

Sondaj CURS: 60% din respondenţi consideră guvernul incapabil să scoată ţara din criză


Priorităţile executivului par să fie chestiuni sociale şi nu economice

Guvernul de dreapta din Romania se arata mai preocupat in aceasta perioada de masurile sociale decit de pornirea economiei. Prioritatile sale nu au in vedere investitiile, care sa ofere locuri de munca, ci mai degraba programele care vizeaza solidaritatea sociala. Astfel ministrul muncii din Romania, Mihai Seitan nu a asteptat sa se termine dezbaterile pe marginea noii legi a pensilor ca a si propus un Cod unic de asistenta sociala care sa inglobeze 250 de acte normative. Intre acestea, ministrul roman ar vrea sa introduca un nou sistem de acordare a alocatiilor pentru copii in asa fel incit acestea sa fie acordate in functie de veniturile parintilor. Alocatiile pentru copii sint acum de 42 de lei, adica 10 euro pentru fiecare copil. "S-ar putea ca din 2011 copiii care provin din familii înstarite sa nu mai primeasca alocatii de la stat Deocamdată se lucrează la acest proiect şi nu a fost stabilit un plafon", au spus astazi reprezentantii Ministerului Muncii, care insa nu au stabilit inca un plafonul minim.

Reactiile sint deocamdata negative si chiar colega sa de partid, Sulfina Barbu, sefa organizatiei de femei din Partidul Democrat Liberal a precizat ca ministul muncii nu are girul partidului pentru o astfel de masura. In acelasi timp Asociatiile de parinti considera ca acordarea diferentiata a alocatiilor pentru copii ar fi un abuz. Practic aceasta idee ar complica foarte mult lucrurile si ar suprabirocratiza sistemul, in conditiile in care o familie care cistiga anul trecut un venit mare, anul acesta sa se afle in grave dificultati financiare.

Ministrul roman al muncii ar vrea sa modifice intreaga filozofie a asistentei sociale, insa deocamdata, guvernul este acuzat ca a bulversat prin masuri nu foarte bine gindite sistemul educatiei. Odata cu aplicarea legii salarizarii unice de la inceputul acestui an profesorii se pling, de pilda, ca lefurile lor, si asa destul de mici, au scazut cu circa 75 de euro, in condintiile in care salariul mediu in invatamintul preuniversitar este de circa 350 de euro. Ministrul roman al muncii sustine ca prin Codul unic privind asistenta sociala ajutoarele vor ajunge doar la cei vulnerabili. Situatia din Romania sugereaza ca deja un sfert din populatia tarii se afla sub pragul de saracie, asa incit daca legile sociale vor fi promovate cu prioritate, inaintea investitiilor care sa incurajeze revenirea economiei, criza economica s-ar putea prelungi.

Potrivit unui sondaj CURS facut in aceasta luna mai mult de trei sferturi dintre romani consideră ca lucrurile evolueaza intr-o directie gresita si peste 60 la suta spun că actualul Guvern nu este capabil să scoată Romania din criza. Cercetarea sociologica mai arata ca cea mai mare parte a a populatiei se asteapta ca criza sa se prelungeasca inca trei ani, iar aproape jumatate dintre romani declara ca prioritatea guvernului ar trebui sa fie
crearea de locuri de munca.
XS
SM
MD
LG