Linkuri accesibilitate

Cîini fără stăpîn, trup fără suflet, oameni fără timp


Natalia Alhazova
Natalia Alhazova

Jurnal săptămînal semnat de profesoara Natalia Alhazova

LUNI

De obicei, la serviciu prefer sa merg pe jos. E mai sanatos, iar de sanatate am nevoie. Ziua o incep cu predarea unei ore de engleza pentru o functionara de la o Banca Comerciala. In timp ce eu o invat pe ea sa cunoasca mai bine engleza in limbajul business-ului, ea ma ajuta sa inteleg lumea de afaceri.

In agenda am inclusa si o vizita la dentist. Sunt un pacient cu stagiu. De vreo 35 de ani trec pragul cabinetului stomatologic al dinastiei Baraniuc. Si asta pentru ca inca pe timpuri dentistul mi-a sugerat ca ar fi bine sa-mi mentin o dantura perfecta in fata celora carora le predau engleza.

Seara ma grabesc sa ajung in sala de sport. De aproape o luna practic yoga. Aceasta pasiune o am dupa o calatorie de neuitat in India. Deocamdata nu am insusit pe deplin tehnicile pe care le exersez. Dar nu ma dau batuta. In drum spre casa ma macina problema maidanezilor. Bietele animale fără stăpân ne dau mari dureri de cap. Si eu sunt pentru eutanasierea cainilor vagabonzi. Sigur că ma emoţionează problema, dar viaţa oamenilor e mult mai importantă. Mie îmi plac câinii, dar anume acei care au stapan….

MARTI

A doua zi din Postul Mare. De obicei, nu prea postesc. Dar foarte des ma gandesc la aceste doua notiuni- corp si suflet. Oricum am trai, oricat de sanatos ne alimentam, pana la urma corpul imbatraneste si moare. Chiar daca gandurile imi sunt mereu la suflet si chiar daca nu atrageam atentie pana nu demult corpului, recunosc ca imi place sa arat bine. Merg si la o inmormantare. A decedat sotul unei colege. Avea doar 40 de ani. Leucemie.

Cineva imi ofera cartea cu lucrarile pictorului italian Giuseppe Arcimboldo. Un pictor cunoscut mai ales datorită portretelor alegorice executate prin combinaţia diverselor obiecte şi vieţuitoare - fructe, legume, peşti, păsări, cărţi etcetera. Noi credem ca facem progres, dar uite ca progresul de alta data este tot atat de valoros ca si cel de azi. Imi plac picturile moderne, dar ceea ce regasesc intre copertele acestei carti ma fascineaza.

MIERCURI

O zi incarcata. Mai multe ore de engleza pentru incepatori si nu numai. Dar gasesc timp si pentru problemele casnice. De ceva timp facem reparatie in apartamentul situat intr-un bloc construit cu peste 50 de ani in urma. Reparatia nu e un eveniment, ci mai degraba un proces pe care nu-l termini cand doresti, dar pe care il intrerupi din lipsa de bani. Imediat cum deschid usa casei, apare un mare contrast. Un hol modern si deocamdata camerele foarte demodate, nerenovate, ramase pe vechi.Totusi, am o buna prietena care locuieste intr-un apartament luxos cu doua etaje. Dar atunci cand ma viziteaza imi spune ca i-ar placea sa stea mai mult la mine in ospetie pentru ca atmosfera din casa mea ii aminteste de copilarie. Nu am timp sa merg la cabinetul cosmetologic. Dar o veche cunostinta mi-a recomandat un specialist care vine la domiciliu. Asa ca vreau – nu vreau trebuie sa accept procedurile. Uneori ma gandeam sa le abandonez, dar nu pot renunta pentru ca doamna cosmetolog imi tot aminteste despre ziua si ora intalnirii. In cele din urma aceasta ora de frumusete imi face bine. E o adevarata relaxare.

JOI

S-a intors de la spital sotul care a suportat o interventie chirurgicala. Ma bucur ca se simte bine, pentru ca tot amana aceasta intalnire cu doctorul. Nu pentru ca s-ar fi temut de operatie, nu gasea timp sa ajunga la spital. Daca ar fi ramas sa activeze in domeniul stiintei poate ca ar fi avut mai mult timp, destinul insa i-a schimbat jobul, din savant a ajuns om de afaceri. In familie suntem trei doctori in stiinta. Degraba vom fi toti patru.

Deseori meditez asupra relatiei parinti-copii. Sunt mandra de cei doi feciori, despre care ne place sa spunem ca sunt adevarate enciclopedii. Ei ne sunt averea familiei. Am investit in cunostintele lor si nu-mi pare rau. Este o investitie valoroasa, incomparabila cu o casa sau o masina de lux. Imi este dor de Artiom, care e tocmai in Japonia. Intre timp deschide usa Grigore, mezinul, care vine de la antrenamentul pentru concursul televizat Ce? Unde? Cand?

VINERI

Am ore la USM, predau un curs de literatura afro-americana. Am fost intrebata la ce bun serveste acest curs intr-o tara unde nu exista problema rasismului, unde nu avem populatie afro-americana. Am raspuns ca este bine sa studiem multiculturalismul american pentru a-l extrapola in contextual actual al Republicii Moldova. Pot sa spun ca victoria lui Barack Obama la prezidentiale este o victorie nu numai pentru populatia afro-americana dar si pentru o societate democratica.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG