Linkuri accesibilitate

Cehia: Interdicția unui partid de extremă dreapta


Poliția cehă reține un demonstrant extremist (Foto AP)
Poliția cehă reține un demonstrant extremist (Foto AP)

Tribunalul Suprem Administrativ de la Brno a decis interdicția „Partidului Muncitoresc” din Cehia.

Un tribunal din Cehia a scos în afara legii o grupare de extremă-dreapta numită „Partidul Muncitoresc”, constatînd că a propagat rasismul, xenofobia, şovinismul şi a colaborat cu organizaţii neonaziste. Verdictul a fost salutat de guvernul Cehiei, care ceruse interzicerea formaţiunii, şi de toate partidele parlamentare.

„Partidul Muncitoresc” a spus că va face apel împotriva verdictului pronunţat de Curtea Adminsitrativă Supremă a Cehiei. Liderul formaţiunii, Tomas Vandas a spus că decizia de miercuri a fost una politică menită să împiedice Partidul Muncitoresc să participe la alegerile din luna mai.

Partidul are acum numai trei mandate în structurile de putere locale, niciunul în Parlamentul ceh, dar obţinuse peste 1 la sută din voturi la ultimele alegeri pentru Parlamentul European.

Avocaţii angajaţi de guvern, care au cerut în justiţie interdicţia, spun că „Partidul Muncitoresc” ar avea legături strânse cu grupările de neo-nazişti inspirate de Adolf Hitler. Partidul respinge acuzaţiile. „Dacă cineva caută legături cu Germania lui Hitler a anilor 1930 nu le va găsi în manifestul nostru”, a declarat liderul Tomas Vandas.

„Partidul Muncitoresc” a devenit notoriu pentru controversatele demonstraţii organizate în regiunile populate de romi. Acele marşuri anti-roma, descrise ca „pogromuri moderne” de către avocaţii guvernului s-au sfârşit de multe ori în mod violent şi tragic pentru comunitatea romilor.

Partidul Muncitoresc a fost scos acum în afara legii din a doua încercare. Într-un prim proces din anul 2008, Curtea Supremă Administrativă cu sediul la Brno a decis împotriva interzicerii, din lipsă de dovezi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG