Linkuri accesibilitate

Taxele de import în dezbatere: producătorii naţionali trebuie susţinuţi, dar nu din contul întregii populaţii


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Valeriu Lazăr: Noi avem de ales: ori asigurăm confortul social al unui număr restrîns, ori să nu înrăutăţim situaţia socială la majoritatea populaţiei.


Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care – dacă va trece prin Parlament – vor fi majorate taxele la carnea de import. Invitaţii Europei Libere din această dimineaţă sunt vicepremierul Valeriu Lazăr, Ministrul Economiei, şi directorul de programe internaţionale de la asociaţia „Expert-Grup”, Alex Oprunenco
.

Radio Europa Liberă: Prima întrebare, ar fi firesc să o adresăm domnului vicepremier, domnului Lazăr - de ce această decizie a Guvernului? Tot în intenţia de a avea carne mai ieftină pentru populaţie?


Valeriu Lazăr: „Pentru început aş vrea să zic că această decizie nu este subsemnată şi de Ministerul Economiei, inclusiv, şi de mine personal, fiindcă sunt categoric împotriva acestei decizii. Şi cred că nu atât ca conţinut, că conţinutul este dubios, dar discutabil, dar ca şi formă. De aceea, deci, poziţia mea nu este una solidară cu poziţia Guvernului. Cu atât mai mult, cu cât nu sunt sigur că şi majoritatea colegilor din Guvern au susţinut această idee. Nu am fost prezent acolo şi nu pot intra în detalii, dar poziţia mea, repet, diferă.”

Radio Europa Liberă: Domnule Lazăr, potrivit statisticilor, Republica Moldova are cea mai redusă medie regională în ceea ce priveşte consumul de carne pe cap de locuitor, iar experţii spun că preţul cărnii aicieste cu mult mai mare faţă de cel din ţările din regiune. De ce?

Valeriu Lazăr: „Spre regret, vreau să subscriu la această constatare. Mai mult decât atît - pe lângă faptul că moldovenii consumă carne mai puţină decât ar trebui, oricum carnea, ca produs de primă necesitate, ocupă 7% din coşul mediu de consum, în baza cărui se stableşte şi indicele preţului de consum. De aceea cred că există foarte multe formule intransparente de livrare a acestei cărni şi cred că problema cea mai mare este, deocamdată, insuficienţa, ca să nu zic incapacitatea, sistemului de administrare fiscală şi vamală.

Radio Europa Liberă: Domnule Oprunenco, cu aceste explicaţii, iată, a domnului viceprim-ministru, cum vedeţi Dumneavoastră această intenţie a Guvernului?

Alex Oprunenco
Alexandru Oprunenco
: „Eu, în mare parte, sunt solidar cu părerea domnului Lazăr. Cred că această decizie contravine mai multor idei economice, care sunt necesare pentru Republica Moldova şi, în primul rând această decizie contravine spiritului şi literei, angajamentelor internaţionale, luate faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului. Şi totodată, spun că vara vom începe negocierile privind zona economică liberă cu Uniunea Europeană. Cred că, în cadrul acestor negocieri o asemenea decizie nu poate să existe foarte mult şi o asemenea măsură de protecţie nu poate să fie menţinută. Cu atât mai mult...”


Radio Europa Liberă:
Domnul Lazăr, ce veţi spune Dumneavoastră Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi Bruxellesului?

Valeriu Lazăr: „Eu până a ajunge de a da explicaţii Organizaţiei Mondiale a Comerţului am de gând să-mi utilizez tot instrumentarul administrativ şi politic, de care dau dovadă eu şi colegii mei, astfel încât să asigurăm cadrul necesar de discuţii. Eu am impresia că în intenţia, nu ştiu, sănătoasă, până la urmă, de a face bine, se face rău. De aceea eu cred că nu s-a discutat, nu s-a discutat aproape deloc la acest subiect în cadrul pregătirii acestei şedinţe de Guvern.

Straniu că acest subiect a fost inclus în listă, pentru că, până la urmă, aplicarea sau neaplicare unei asemenea taxe ţine de politica comercială a statului. Este de responsabilitatea Ministerului Economiei, aşa mi se pare corect, deşi ea a fost ignorată. De aceea eu am de gând să conving colegii din Guvern, în primul rând, să anulăm această decizie. Dacă acest lucru nu ne va reuşi, avem încă posibilitatea s-o facem în Parlament. Eu chiar nu vreau să ajungem în situaţia de a da explicaţii colegilor noştri de la OMC.

Şi ceea ce spunea Alex - eu vreau să spun mai mult decât atât – o eventuală decizie pozitivă în acest sens deja contravine condiţiilor în care Republicii Moldova Comisia Europeană i-a asigurat aşa-numitul sistem de preferinţe comerciale autonome – acolo scrie negru pe alb, ca şi precondiţie, sau ca condiţie pentru ca Moldova să beneficieze de acest regim facilitar - este că Moldova nu va aplica taxe vamale, sau taxe similare, cu efect similar, peste limitele prevăzute. Asta înseamnă că noi ne tăiem craca de sub picioare. Eu mizez foarte mult pe raţionalitatea colegilor mei, în primul rând, din Guvern, eu cred că noi vom reveni la acest subiect şi vom lua o decizie corectă, care eate conformă absolut, atât angajamentelor noastre externe, cât şi logicii economice.”

Radio Europa Liberă: Domnul Lazăr, da colegul Dumneavoastră de guvern, domnul Cosarciuc, ministrul Agriculturii, spunea că propunerile Guvernului au un caracter social şi trebuie să-i protejeze pe ţărani.

Valeriu Lazăr: „Doamnă Valentina, colegul meu de Guvern, domnul Cosarciuc, este un om foarte mărinimos, foarte bun la inima, da, posibil, că mai are nevoie de a acumula mai multe cunoştinţe în materie de comerţ exterior, politici comerciale. Matematica elementară – cum poate să fie preţul la carne mai ieftin, dacă triplăm taxa vamală? Nu există aşa ceva!

Acest efect ar putea să fie doar în cazul în care, să zicem, oferta locală de carne, producătorii de carne, să zicem, peste noapte, într-o lună de zile, triplează volumul de carne pe care-l produc, la nişte preţuri accesibile. Şi atunci noi putem spune că un efect social, posibil, pentru producătorii de carne, care nu ştiu, spunea de 50 de întreprinderi, dă Doamne să fie 50 viabile, şi să înmulţim măcar la o mie de oameni care lucrează acolo, da nu cred. Dar noi punem pe cântar sărăcirea altor 3 milioane şi jumătate de populaţie.

De aceea, părerea mea personală şi a colegilor de la Ministerul Economiei şi ştiu că este poziţia şi a altor colegi de la Guvern, este următoarea: noi avem de ales – ori asigurăm confortul social, să zicem, la 50 de mii de oameni, care lucrează la aceste întreprinderi, pe contul a trei milioane şi jumătate. Ori încercăm, totuşi, să găsim o soluţie, care, în primul rând, ar asigura confortul social, cred că suntem departe de a vorbi de confortul social, dar cel puţin să nu înrăutăţim situaţia socială la majoritatea populaţiei. Şi uite, dacă ne reuşeşte să găsim o soluţie anume din această perspectivă, atunci e ok. Sigur că producătorii naţionali trebuie susţinuţi, dar nu din contul întregii populaţii.”

Radio Europa Liberă: Domnul Oprunenco, iată cu aceste explicaţii, iarăşi ale d-lui ministru. Dumneavoastră cum credeţi că ar putea fi reduse preţurile la carne, ca să fie şi consumatorul mai fericit? Aseară, discutam cu un fermier şi el deplângea situaţia, spunând că există aceşti intermediari, care, într-un fel, ar beneficia fără nici un efort de anumite sume...

Alexandru Oprunenco: „Sunt absolut de acord. Cred că anume aici este domeniul, unde trebuie să intervină Guvernul şi nu prin majorarea taxelor de import. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că taxele pentru importul de carne deja au fost destul de înalte. Respectiv, producătorii de carne de mai mulţi ani au beneficiat de un cadrul fiscal destul de favorabil în acest sens. Dar ceea ce ţine de preţuri, cred că este domeniul de intervenţie a Agenţiei de protecţie a concurenţei, care trebuie să vadă, care este structura pieţei, să vadă lanţul valoric, prin care trec importurile de carne şi să intervină, dacă avem prea mulţi intermediari şi ceea ce va contribui la reducerea preţurilor la carne.”

Radio Europa Liberă: Domnule Lazăr, va interveni Guvernul? Cum va interveni, în caz dacă...?

Valeriu Lazăr: „Guvernul trebuie să intervină, este de fapt de datoria Guvernului. Eu am spus-o şi cu altă ocazie – majorarea preţurilor ca fenomen are doi cei mai mari „prieteni”. Primul prieten este acolo unde există monopolurile, sau lipsa concurenţei, şi al doilea prieten este o administrarea fiscală şi vamală defectuoasă şi eu cred că avem ambii factori prezenţi. De aceea, dacă vă aduceţi aminte săptămâna trecută în şedinţa de Guvern, Ministerul Economiei a propus un mecanism, prin care se asigura sistemul de control pe lanţul valoric.

Fiindcă are loc evaziunea fiscală, pe de o parte. Pe de altă parte, supraprofiturile care le obţin companiile, hai să zic aşa, sunt pe spatele consumatorilor. De aceea esenţa sistemului pe care noi l-am propus, tocmai asta înseamnă – pe acest lanţ valoric să avem grija ca administrarea fiscală şi vamală să fie una corectă. Şi atunci agenţii economici au de ales – ori supraprofiturile sunt impozitate la stat şi atunci avem de unde ajuta, cel puţin, populaţia, chiar dacă are loc majorarea preţurilor, chiar şi producătorii.

Dar eu vă asigur că antreprenorii n-o să aibă supraprofituri de 500 de procente, ştiind că pentru administrare fiscală şi vamală corectă statul le va lua cel puţin în jumătate. Are loc aşa-numita autoreglementare, acesta este efectul unei administrări corecte. De aceea eu cred că trebuie să punem accentul pe administrarea fiscală şi vamala şi vă spuneam că esenţa mecanismului propus de noi anume acesta a fost. Drept că el nu a fost înţeles până la capăt, dar eu cred că el va fi realizat în practică.”

Radio Europa Liberă: Domnule Lazăr, acum o lună vorbeam cu Dumneavoastră despre demonopolizarea acestui segment de piaţă, ori monopolurile se combat cu măsuri tot din interiorul ţării. Aţi ajuns la vreun succes?

Valeriu Lazăr: „Fără îndoială, trebuie să existe voinţa politică necesară, doi – trebuie să existe...”

Radio Europa Liberă: Există această voinţă?

Valeriu Lazăr: „Există; nu întotdeauna şi nu peste tot, dar există această voinţă şi trebuie să existe capacitatea administrativă. Şi eu cred că Alex are perfectă dreptate. Şi eu am transmis mesajul colegial la Agenţie noastră naţională, trebuie mai multă insistenţă din partea lor, dar totuşi accentul trebuie de pus pe administrare fiscală şi vamală. Este deja atribuţia Guvernului şi colegilor noştri din Guvern, care sunt responsabili de acest domeniu.”

Radio Europa Liberă: Domnul Oprunenco, în concluzie, ce propuneţi Guvernului?

Alexandru Oprunenco: „În principiu dl Lazăr a găsit corect decizia. Eu aşa mai adăuga că asemenea decizie
poate avea şi riscuri politice importante. Pentru că avem şi alte grupuri de producători, care se pot simţi nefavorizaţi în actualul cadru şi vor solicita, de asemena, tot felul de impuneri de taxe majorate pentru import, iar noi cu toţii vom suferi din această cauză, consumatorul nu câştigă nimic.”

Radio Europa Liberă: La cine vă referiţi, când vorbiţi şi de alte categorii de producători locali? De exemplu.

Valeriu Lazăr: „Noi, de exemplu, avem o serie de grupuri de mărfuri necompetitive pe plan internaţional. În afară de produsele de carne, produse foarte necompetitive sunt produsele lactate. Respectiv, producătorii de lactate, ca şi producătorii de carne, deja, beneficiază de taxe de import foarte înalte, iar pot solicita o majorare de taxe. Şi aşa putem să ajungem la o serie de asemenea produse, în special de produse agroalimentare.

Nu trebuie să uităm că preferinţele comerciale autonome, acordate de Uniunea Europeană permit exportul, practic, liber de produse agroalimentare de origine animalieră. Dar în aceşti doi ani, de cînd ni s-a acordat aceste preferinţe, sistemul nostru, nici producătorii noştri n-au putu să asigure respectarea standardelor de calitate şi de suguranţă alimentară, impuse de Uniunea Europeană.”

Radio Europa Liberă:
Domnule Lazăr şi concluzia Dumneavoatră – Guvernul ar putea să revină la această decizie?

Valeriu Lazăr: „Eu am să insist ca Guvernul să revină la această decizie, în caz contrar îmi mai rămâne o posibilitate – mai sunt şi deputat în Parlament şi am să-mi aplic cum spuneam toate posibilităţile pe care le am ca să dau posibilitatea să asigurăm să se înţeleagă că a fost o decizie pripită. Şi eu încă o dată zic – sper mult că ne va reuşi să discutăm această problemă, încă o dată în Guvern şi să scoatem aceste animozităţi.”

Radio Europa Liberă: Domnul Lazăr vă dorim succes.

Valeriu Lazăr: „Da, mulţumesc. Succes la toată lumea.”
XS
SM
MD
LG