Linkuri accesibilitate

Moscow Times despre combaterea consumului de alcool din Rusia prin măsuri moderate

Nevoia de reformă financiară, pe care Financial Times o salută, este una care nu trebuie să se axeze pe transformări naţionale, ci pe coordonare internaţională. Autorul comentariului, presedintele Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn aminteşte că sistemele financiare naţionale fac parte dintr-o reţea globală. Strauss-Kahn este de părere că sprijinul comunităţii internaţionale în reformarea sistemului financiar este extrem de important, pentru a nu intra in ceea ce el numeste „într-un cerc de politici necoordonate şi reglementări arbitrare”. FMI-ul va lucra pentru a calcula implicaţiile macroeconomice ale reformei sistemului financiar şi, „dacă este nevoie, implicaţiile unui eşec de a ajunge la o soluţie comună”, da asigurari in Financial Times presedintele FMI, Dominique Strauss Kahn.

Christian Science Monitor trece de la planul macroeconomic la cel microeconomic, centrându-şi analiza asupra Greciei şi restructurării financiare la nivel naţional, unde ajutorarea acesteia de către Uniunea Europeană trebuie să vina numai după reformarea internă. Cu un deficit bugetar de 13%, de patru ori mai mare decât se permite celor 16 membrii ce împart moneda comună Euro, Greciei i s-a dat termen până la 16 martie de a-şi prezenta reforma fiscală care să dovedească măsuri de austeritate, înainte ca membrii UE să îi vină în ajutor. „Grecia are nevoie de o revizuire completă, nu de o ajustare”, scrie Christian Science Monitor, punând întrebarea dacă măsurile pe care Atena le are în vedere, şi anume de a îngheţa salariile din sectorul de stat, de creştere a taxelor pentru anumite produse, sau de a împinge cu doi ani vârsta de pensionare, vor putea fi puse în practică fără a stârni proteste sociale. Însă aceste măsuri s-ar putea să nu fie îndeajuns, notează apoi publicaţia, menţionând evaziunea fiscală ca una din problemele principale ale Greciei. Termenii uniunii monetare europene nu permit salvarea de la faliment, deci Grecia va trebui să vină cu o soluţie nouă, mai scrie Christian Science Monitor, amintind de impulsul puternic dat de moned comună europeană care a început să se modereze prin problemele aduse de actuala criză economică.

În Rusia, una din problemele interne pe care Kremlinul caută să le rezolve este reducerea consumului de alcool, notează Moscow Times. Ambiţiosul plan de a reduce la jumătate consumul de alcool până în 2020 trebuie să aibă în vedere că impunerea unor taxe ridicate nu rezolvă întotdeauna această problemă, deoarece cercetările deja au arătat că un efect al acestei măsuri este că cei care beau vor alege atunci opţiunea mai ieftină, de a bea acasă, ori, mai grav, se pot reorienta către băuturi mai ieftine, sau de a apela la surogate care nu sunt întotdeauna legale. Consumul de alcool, subliniază Moscow Times, „face parte dintr-un context social şi cultural, unde diferite aspecte au nevoie de diferite soluţii”. De acest lucru însă se pare că preşedintele rus Dmitry Medvedev, este conştient, publicaţia conchizând astfel pe un ton optimist, sperând ca cei de la Kremlin să îşi ţină promisiunile în abordarea acestei probleme care are nevoie de măsuri serioase unde accentul să cadă pe moderaţie şi responsabilitate.
XS
SM
MD
LG