Linkuri accesibilitate

Varşovia susţine eforturile Chişinăului de integrare europeană


Vlad Filat

Premierul Vlad Filat salută intenţia omologului său polonez Donald Tusk de a promova interesele Moldovei la Bruxelles

Vladimir Filat: Am adoptat un document comun prin care Polonia declara foarte clar ca sprijina Republica Moldova in efortul sau de integrare europeana, ceea ce presupune si reforme profunde in edificarea unui stat de drept, unui stat democratic. Premierul polonez si-a asumat, intr-un fel, rolul de a promova interesele Republicii Moldova in baza relatiilor pe care le are cu omologii sai europeni. Exista o atitudine sincera, de prietenie, a Poloniei faţa de Republica Moldova.

Valentina Ursu: Deja ati semnat si un acord de imprumut pe care il va oferi Varsovia Republicii Moldova?

Vladimir Filat: Este vorba de un acord de imprumut in valoare de 15 milioane de dolari. Este destinat finantarii deficitului bugetar.

Valentina Ursu: Aici la Chisinau opozitia comunista va invinuieste ca luati prea multe credite, apelati la prea multe imprumuturi...

Vladimir Filat: Noi nu facem decat sa asiguram Republica Moldova cu resursele necesare pentru a supravietui in aceasta perioada complicata, si pentru ca tara noastra sa aiba perspectiva.

Valentina Ursu: In ce masura credeti ca disputa dintre Polonia si Belarus ar putea sa arunce un semn de intrebare asupra parteneriatului estic?

Vladimir Filat: Eu cred ca pana la urma se vor gasi solutii diplomatice pentru a depasi aceasta situatie incerta in asa masura incat sa nu fie afectat acest proces important, inclusiv pentru Republica Moldova.

Valentina Ursu: Ati discutat si despre locul Moldovei in contextul evolutiilor din regiune?

Vladimir Filat: Am discutat intreg contextul care se refera la Republica Moldova, la cele bilaterale, sigur si aspectul securitatii a fost parte in aceste discuţii.
XS
SM
MD
LG